Ana SayfaEkonomiVarantlar İle Kısa Vadeli Kazanç

Varantlar İle Kısa Vadeli Kazanç

Varantlar İle Kısa Vadeli Kazanç! Varant Alış- Satışında Nelere Dikkat Etmek Gerekir? Varantların Fiyatına Etki Eden Çeşitli Faktörler! Detaylar İçin..

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Kenarda bir miktar parası bulunan ve bu para ile kısa vadeli yatırım yapmak isteyen kişiler, ülkemizde henüz tanınmaya başlayan varant piyasasına yönelmektedir. Yatırımcısına belli sorumluluklar yükleyen ve kayıp anında yalnızca yatırılan para ile sorumlu olunan bu piyasa, hisse senetleri ile benzer mantıkla işler. Fakat tam olarak hisse senetleri ile aynı değildir.

Varantlar İle Kısa Vadeli Kazanç!

Ülkemizde, varant piyasasına,  BİST tarafından belli kurallar getirilmiştir. Her şeyden önce varant açıktan alınıp satılamaz.

Varant alım-satımı, BİST sürekli müzayede seanslarında belirli saatler içinde gerçekleştirilmektedir. Yine alış-satış sırasında, risk bildirim formunu okuma ve imzalama zorunluluğu vardır. Ülkemizde halen işlem gören çok sayıda varant mevcuttur.

Varant Alış- Satışında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Varant alım satımı ile ilgili kurallar, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından özel olarak düzenlenmiştir.  Açıktan Varant alınıp satılamaz. Fakat varant için, teminat gerekmemektedir. Bu durumda varant piyasasını daha cazip hale getirmektedir.

  • Varantlara yatırım yapmak için, her şeyden önce piyasayı yakından takip etmek gerekir. Piyasada faaliyet gösteren çok sayıda varant bulunur. Özellikle alım sırasında uzun vadeli varantlara yönlenmek kar sağlamak için gereklidir.
  • Varantlar, hisse senedi ile karıştırılmamalıdır. Çünkü varantlarda, yalnızca varlığın, belli bir süreliğine alım-satım hakkı bulunur. Yani dayanak varlığın, piyasa hareketlerinden kar sağlamaya yönelik bir yatırımdır.
  • Varantlar, durduğu yerde hareketsiz olarak ta değer kaybedebilir. Özellikle vade sonu yaklaşan varantların, değeri düşeceğinden dikkatli davranmak gerekir.
  • Varantlar, kaldıraçlı yatırım araçlarıdır. Büyük sermaye ile alım satım yapıldığında varantların değerini, kısa süre içinde yükseltmek mümkündür.

Varantların Fiyatına Etki Eden Çeşitli Faktörler

Takip edilen varantın, temettü miktarına, vadeye kalan gün sayısına, faiz seviyesine, oynaklığına, spot fiyatına ve kullanım fiyatına çok dikkat etmek gerekir. Çünkü tüm bu değerlerdeki çıkış ve düşüşler, alım ve satım varantlarını, farklı yönde etkileyecektir. Yine belirlenen dayanak varlıktaki yükseliş sırasında, alış varantı, düşüş sırasında ise satış varantına yatırım yapmak daha mantıklıdır.

Varantlarda riskli durumlar; her şeyden önce vadesinin sınırlı olduğu unutulmamalıdır. Vade içinde beklentiler gerçekleşmediğinde, varanta yatırılan tüm parayı kaybetmek mümkündür. Yine vade sonuna doğru, varantın değeri kendiliğinden düşmeye başlayacaktır.

Vade sonunda değeri sıfırlayan varantlarda yatırımcı, yalnızca varant piyasasına girerken, harcadığı para ile sınırlı olarak kayıp yaşar. Daha fazlasından sorumlu değildir. Fakat varantlarda kar için, her hangi bir sınırlama bulunmaz. Bu durum ise varantların daha cazip hale gelmesine neden olur.

Varant yatırımcısı, kendi tahmin ve önsezilerine göre yatırdığı paranın çok daha fazlasını kazanabilmektedir. Fakat ülkemizde çok bilinen bir yatırım şekli olduğu için piyasaya derin araştırmalar yaparak girmek gerekir. Çünkü her yatırım aracı gibi varantlarda da belli bir miktar parayı birkaç saat içinde kaybetme ihtimali mevcuttur.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.