Ana SayfaBankacılıkEFT İle Havale Arasındaki Fark Nedir?

EFT İle Havale Arasındaki Fark Nedir?

EFT ve Havale Nedir? EFT ile havale arasındaki farkı biliyor musunuz? Tüm detaylar için...

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Ülkemizde, para transferi ve aktarımı için tercih edilen başlıca ödeme yöntemleri EFT ve Havale’dir. Bankalarda bulunan bir hesaptan başka bir hesaba para transferi olarak özetlenebilecek bu iki ödeme yöntemi sayesinde, banka hesabınızdan bir arkadaşınıza veya ödeme yapmak istediğiniz bir kuruluşa kolayca ödeme gönderebilirsiniz.

EFT ve Havale terimleri, sürekli olarak karıştırılmaktadır. Ödemelerde de zaman zaman bu terimlerin yanlış telaffuzu nedeniyle hatalar ve problemler oluşabilmektedir. Bu yüzden işlem talimatı verirken veya bir ödeme alacakken mutlaka bu terimleri doğru kullanmaya özen gösterin. EFT ile havalenin ne olduğunu bilmeniz paranın karşıdaki hesaba ne zaman ulaşacağını bilmeniz için faydalıdır. Çünkü birinde yaptığınız ödeme anında ulaşırken, diğerinde ulaşmaz. Birinde yaptığınız ödemede ücret kesintisi olmazken, diğerinde olmaz.

Havale Nedir?

Havale, banka hesabınızdan aynı bankadaki farklı bir hesaba para transferine verilen isimdir. Örneğin A bankasında bir hesaba sahipsiniz ve bir kişiye ödeme göndereceksiniz. Bu kişi de A bankasında bir hesaba sahip. Dolayısıyla ödemeye herhangi bir farklı banka dahil olmuyor. Genellikle havale işlemleri için bankalar tarafından herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Dolayısıyla ülkemizde bankaların büyük bir kısmında ek işlem ücreti ödemeden rahatlıkla havale işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

EFT Nedir?

EFT ise, “Elektronik Fon Transferi” olarak bilinen olgunun ilk harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Bu sistem ile de farklı bir bankanın müşterisi olan kişilere ödeme gönderebilirsiniz. EFT’lerde işleme 2 banka müdahil olduğu için çeşitli vergiler kesilmektedir. Dolayısıyla EFT işlemlerinizi yaparken çeşitli ücretler ödemeniz istenebilir. Ayrıca hafta sonu ve hafta içi saat 17:00’dan sonra EFT talimatları işleme konulmaz. Bu tür işlemler, ertesi gün EFT işlem saatleri yeniden açıldığı zaman işleme alınarak değerlendirilir. EFT işlem ücretleri, gönderilen ücretten kesilmez. Dolayısıyla para gönderirken vergiyi EFT’den düşüp değer girmemelisiniz. Havale işlemi yapar gibi karşı tarafa ulaştırmak istediğiniz tutarı girin. Daha sonra da ödeme esnasında bu ücrete ek olarak EFT ücreti de faturaya yansıtılır. Toplam tutar ödendikten sonra talimat işleme konulur.

Bankaların EFT Saatlerine Buradan Ulaşabilirsiniz.

EFT yaptığınız zaman ödediğiniz ücret bir sonraki iş gününe kalır. Eğer Cuma akşamı EFT gerçekleştirdiyseniz ödemeniz karşı hesaba pazartesi sabahı 09.00’da ulaşır. Eğer pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe 17.00’dan sonra ödeme yaptıysanız karşıdaki hesaba bir sonraki sabah 09.00’da ulaşır.

EFT yaparken aynı zamanda bankaya bazı bilgileri vermeniz gerekmektedir. Bunlar;

  • Alının Adı ve Soyadı, Ünvanı,
  • Alıcı Banka Adı,
  • Alıcı Şube Adı,
  • Alının Hesap Numarası ya da IBAN Numarası,
  • Yapılacak olan işlemi miktarı ve para birimi,
  • Gönderdiğiniz paranın nedeninin açıklaması.
Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.