Ana SayfaGündemKredi Borcumu Ödeyemiyorum Ne Yapabilirim?

Kredi Borcumu Ödeyemiyorum Ne Yapabilirim?

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Nakit paraya ihtiyacı olanların başvurduğu yöntem genellikle banka kredisi almaktır. Bunun için gereken şartları karşılayan ve ihtiyacına göre kredi alan kişiler zamanla ödemekte sıkıntı yaşayabilmektedir. Ülkemizde milyonlarca insanın banka kredilerinde geri ödeme konusunda zorluk yaşadıkları belirtilmiştir. Kredi borcu olan kişiler, zamanla işleri kötüye gittiği için ya da başka sebeplerden dolayı borcu ödemekte zorluk çekebilir. “Kredi borcumu ödeyemiyorum ne yapabilirim?” diyorsanız yazının devamını okuyabilirsiniz.

Kredi Borcumu Ödeyemiyorum Ne Yapabilirim?

Kredi Borcumu Ödeyemiyorum Ne Yapabilirim?
Kredi Borcumu Ödeyemiyorum Ne Yapabilirim?

Bankalardan kredi çeken ve yükümlülük altına giren ancak sonrasında borcunu ödeyemeyenler bazı noktalara dikkat etmelidir. Eğer borcunuzu ötelemeye devam ederseniz ve bununla ilgili herhangi bir başvuruda bulunmazsanız çeşitli sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle borcunuzla ilgili uygulanacak prosedürlere dikkat ederek hareket etmeniz son derece önemlidir. Bu konuda araştırma yapmanın ve doğru adımları atmanın da sorunun çözümüne katkı sağladığını unutmamanız gerekir.

Kredi Borcunda Yasal Süreç

Kredi Borcunda Yasal Süreç
Kredi Borcumu Ödeyemiyorum Ne Yapabilirim

Kredi borçlarında hukuki süreçle yüzleşmek zorunda kalmamak için belirlenen sürelere dikkat edilmelidir. Kredi başvurusu yapmadan önce ödeyebileceğiniz maksimum aylık taksit tutarını belirlemeli ve buna göre kredi başvurusunda bulunmalısınız. Aksi takdirde birçok kişinin başına gelen ve psikolojik anlamda sorunlara neden olan kredi borcu konusunda siz de zor günler yaşamak zorunda kalabilirsiniz.

Borcunu ödeyemeyenler için yasal olarak dikkat edilmesi gereken en önemli konu, yasal sürece girmeden önce 90 gün gibi bir süreniz olduğunu bilmenizdir. Borcunu aksatmaya başlayan ya da taksitlerini hiç ödeyemeyen kişilere, kendilerini toparlamak ve borçlarını ödemeye devam etmek için 3 aylık süre tanınmaktadır. 90 günlük süre içinde borçların kapatılması durumunda sadece gecikme faizi ödeyerek diğer yasal prosedürlerden kurtulmanız mümkündür.

90 Günü Geçerse…

Bankaya olan kredi borcu konusunda ödemesini 90 günden fazla süre aksatan ve bu süre içinde borcunu kapatmayan kişilere idari takip başlatılır. 3 aylık sürede size mail ya da SMS ile ulaşan banka tarafından bu sürenin sonunda size doğrudan ulaşmaya başlar. Bankalar tarafından genellikle 7 günlük bir ek süre tanınır. Bu süre bazı bankalarda fazla ya da eksik olabilir. Ek sürede borcun ödenmemesi durumunda idari takip resmen başlatılır.

Kredi Borcu Ne Zaman İcraya Verilir?

Bankalar tarafından kişilere tanınan ek sürenin sonunda başlatılan idari takip sürecinde, borcunuzun ödenmemesiyle durum icra takibine kadar süren yasal süreçleri getirebilir. Kişinin maaşının belirli bölümüne el konulması, hesabının bloke edilmesi, kara listeye alınması gibi durumlar ortaya çıkabilir. İcra takibi sonuçlandığında ise, size ait olan taşınır mallar alınmakta ve böylece borcunuzun bir kısmı kapatılmaktadır. Ancak bu durum beraberinde bazı sonuçları da getirmektedir.

Kredi Borcunu Ödeyemeyenlerin İzleyeceği Yollar

İhtiyacı doğrultusunda bankadan kredi çeken ancak geri ödeme konusunda herhangi bir sebepten dolayı sıkıntılar yaşayan kişiler bazı adımları doğru bir şekilde atmalıdır. Yasal olarak önemli ölçüde sorunla uğraşmamak için bu adımları dikkatli şekilde atmanız ve yasal prosedüre uygun bir şekilde hareket etmeniz gerekmektedir.

Finans kuruluşlarına kredi borcu olan kişiler öncelikle verilen 90 günlük süre içinde bu borcu kapatmaya çalışmalıdır. Bu noktada yakınlarınızın yardımına başvurmak önemli bir çözüm olabilir. Bu girişimden sonuç alamayan ve borcunu ödeyemeyenler için 90 günlük süre içinde ya da verilen 1 haftalık ek sürede başvuruda bulunmanız gereklidir. Bu süre içerisinde ilgili kuruma başvuruda bulunarak borcunuzun yapılandırılmasını sağlayabilirsiniz. Taksitlerin sizin ödeme gücünüz de hesaba katılarak yeniden yapılandırılmasıyla vade süresi uzasa bile ödeme konusunda rahat olabileceksiniz.

Kredi çektikten sonra bu kredi borcu konusunda üzerine düşeni yapamayan, belirlenen süre içerisinde yapılandırma talebinde bulunmayan kişilere, ilgili banka tarafından da yapılandırma teklifi yapılabilir. Bu teklifi de değerlendirmezseniz bu kez hukuki süreçle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu noktadan sonra olumsuz durumlarla karşılaşabileceğinizi unutmamanız gerekmektedir. Bu olumsuz durumlardan en az zararla kurtulabilmek ve prosedürün daha kısa olmasını sağlamak için verilen süreleri iyi değerlendirmeniz gereklidir.

Kredi Borcu Zamanında Ödenmezse Ne Olur?

Kredi çeken kişi, ödemeleri zamanında ve belirlenen yasal sürede yapamazsa, yapılandırma talebinde bulunmazsa ya da yapılandırma sonrasında borçlarını ödeyemezse sorunlar başlayacaktır. Borcunu ödeyemeyenler için başlatılan hukuki süreç zorlu dönemi de beraberinde getirmektedir. Bu noktada kredi borcu konusunda sıkıntı çeken kişiler öncelikle sistemde kara listeye alınır. Bu kişilerin sonraki süreçte bankalardan kredi çekmesi, kredi kartı kullanması mümkün olmamaktadır. Bu nedenle ileride kredi ihtiyacınız olabileceğini unutmadan hareket etmelisiniz.

Bankalardan belirli şartlarda kredi çekip, borcunu ödeyemeyenler sonraki aşamada icra süreciyle uğraşmak zorunda kalabilirler. Bankaların hukuk departmanları gerekli işlemleri yaparak icra takibi başlatırlar. Bu talep yerinde görülürse, borçlu kişinin adına olan eşyalara haciz işlemi uygulanabilir. Bu da size ait olan malların değerinin altında satılması ve önemli ölçüde zarara uğramanız anlamına gelir. İşlerin bu noktaya gelmemesi için borcunuzu zamanında ödemeye gayret göstermelisiniz.

Kredi borcumu ödeyemiyorum ne yapabilirim diyen kişiler maaş hesaplarının belirli bir bölümünden kesinti yapılabileceğini bilmeliler. Kesinti oranı hukuki sürecin ardından belli olur. Bunun yanı sıra, borcu bulunan kişilerin bankalarda bulunan hesapları da bloke edilir. Yani borcunu ödeyemeyenler hesaplarına gelen paraları da kullanamazlar. Bu durum da hem borç ödeme süreciniz zorlaşacak hem de çeşitli yaptırımlarla karşılaşmış olacaksınız.

Borç Ödenmezse Kefile Ne Olur?

Kredi borcunun ödenmemesi durumunda akıllarda farklı bir soru işareti daha oluşur. O da kefile ne olacağı sorusudur. Kişinin çektiği kredide kefilin imzası bulunuyorsa kefil de borçlu olan kişi gibi borçtan sorumlu tutulur. Kişinin kredi borcunu ödememesi halinde alacaklı olan banka borcu kefilden tahsil etme hakkına sahiptir. Kefil de borçlu hükmünde olduğundan kefilin mal varlığına haciz konması ve kredi notunun düşmesi söz konusudur.

Kredi Borcu Ödenmezse Hapis Cezası Verilir Mi?

Kredi borcunun ödenmemesi durumunda hapis cezası verilebilmesi için bazı şartların gerçekleşmesi ve borçlunun art niyetli olması gerekir. Burada hapis cezasından kasıt tazyik hapsi olurken, tazyik hapis cezası ise 3 aydır.

Yalnızca borcun ödenmemiş olması tazyik cezası almak için yeterli değildir. Borçlu olan kişi ödeme yapacağına dair taahhüt imzalamış ve buna karşın ödeme yapmamış olursa taahhüdü ihlal suçunu işlemiş olur. Bu suçun yaptırımıysa hapis cezası başka bir deyişle tazyik hapsidir. Tazyik hapsi, maksimum 3 ay süre için verilen bir tür disiplin cezası olarak bilinir. Dolayısıyla ödeme yapılmaması durumunda hapis cezasıyla karşılaşmamak adına taahhüt imzalamamak gerekir.

Kredi Borcu Ödenmezse Eve İcra Gelir Mi?

Kredi çeken kişi borç için ödeme yapmadığında üzerine kayıtlı mal varlıkları için haciz gelir. Bununla beraber borçluya ev icrası da uygulanabilir.

Kredi Borcu Ne Zaman Avukata Düşer?

Borcun 2 ay üst üste ödenmemesi durumunda banka tarafından ödeme yapılması için 30 gün süre tanınır. Toplamda 90 günün sonunda ödeme yapılmadığında borç avukata düşer ve yasal takip süreci başlatılır.

Ödenmeyen Kredi Borcuna Uygulanan Faiz Oranı Nedir?

Ödenmeyen kredi borçlarında yasal takip süreci de dahil olmak üzere maksimum uygulanabilecek faiz oranı %30’dur. Buna göre aylık %1 faiz oranıyla kredi kullanan bir borçlu için uygulanabilecek maksimum gecikme faiz oranı da %1,30’dur.

Hukuki anlamda zor durumda kalmamak, yüksek gecikme faizleriyle karşılaşmamak için kredi borcunuzu ödemeye gayret edin. Eğer ödeyemiyorsanız da verilen süre içerisinde yapılandırmadan faydalanın.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.