Ana SayfaKariyerÖz Disiplin Nasıl Oluşturulabilir?

Öz Disiplin Nasıl Oluşturulabilir?

Öz Disiplin Nasıl Oluşturulabilir? Öz Disiplin Oluşturmak İçin Yapmanız Gerekenler! Kendini Tanıma! Detaylar İçin…

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Öz disiplin hislerinize yönelik değil düşüncelerinize yönelik hareket etmek ile ilgilidir. Çoğunlukla memnuniyetten ve anın heyecanından feragat etmek ile ilgilidir.

Öz Disiplin Oluşturmak İçin Yapmanız Gerekenler

Disiplin özgürlüktür. Bu söyleme karşı çıkıyor olabilirsiniz. Merak etmeyin, yalnız değilsiniz. Birçok insan disiplini kirli bir kelime olarak görür ve özgürlüğün olmaması ile eşit anlamda değerlendirmektedir. Gerçekte ise tam tersi doğrudur. Disiplinsiz kişiler ruh halleri, arzular ve tutkular ile yönlendirilmektedir. Disiplinsizlik özgürlüğü kısıtlayan bir durumdur.

Öz disiplin sizi şunlara bir takım olgulara yönlendirir.

  • İlk anın heyecanı unutulup gittikten sonra bir fikir veya proje üzerinde çalışmak.
  • Koltukta uzanmış televizyon izlemek size yalan gibi geldiğinde spor yapmaya gitmek.
  • Çalışmak için erken kalkmak.
  • Uyguladığınız diyeti bozmak için hayır demek.
  • Gelen e-postaları günün belirli dönemlerinde birkaç kez kontrol etmek.

Öz disiplin birçok insanın zayıf noktasıdır, birçok kişi bunu kazanmak için yapabildiği bazı becerilerden feragat etmek durumundadır. Ancak sonuç olarak kendisini geliştirir. Spor yapmak için erken kalkmak ve bugün hazırlamak istediğiniz yazıları hazırlamak gibi alışkanlıklar oluşturur. Herkes sıcacık yatağında yatıp gün boyu uyumayı ister ancak öz disipline sahip kişilerde amaçlara yönelik hissiyatlar buna engel olur.

Öz disiplin konusunda sıkıntı yaşıyorsanız üzülmeyin. Bu kendiliğinden geliştirilebilir bir olgudur. Örneğin erken kalkamayan biriyseniz belirli bir süre kendinizi erken kalkmaya alıştırmak için denemeler yapar ve kendinizi geliştirirsiniz. Sonucunda erken kalkmaya alışırsınız.

1. Kendini Tanıma

Öz Disiplin Nasıl Oluşturulabilir? - Bankacıyım
Kendini Tanıma

Disiplin o an nasıl hissediyorsanız o şekilde değil en iyi olduğunu düşündüğünüz şekilde davranmaktır. Disiplinin ilk özelliği kendini tanımaktır. Amaçlarınızı ve değerlerinizi en iyi yansıtan davranışın ne olduğuna karar vermelisiniz. Bu karar aşaması iç gözlem ve öz analiz gerektirmektedir. Yazılı anlatım ile en etkili bir biçimde gerçekleştirilebilir. Amaçlarınızı, hayallerinizi ve tutkularınızı yazmak için kendinize zaman ayırın. Daha sonra kişisel anlamda misyonunuzu yazın. Böylece kendinizi daha iyi tanıyacak bir durumda olursunuz, değerinizi ve ne olduğunuzu anlarsınız.

2. Bilinçli Farkındalık

Öz Disiplin Nasıl Oluşturulabilir? - Bankacıyım
Bilinçli Farkındalık

Öz disiplin bilinçli farkındalık ile alakalı bir durumdur. Ne yaptığınızı ve ne yapmadığınızı bilmelisiniz. Bunu düşünmelisiniz. Eğer davranışlarınızın disiplinsiz olduğunun farkında değilseniz bilinçli bir biçimde hareket edemezsiniz.

Öz disiplininizi oluşturmaya başladığınız zaman kendinizi disiplinsiz bir biçimde hareket ederken bulabilirsiniz. Yapmanız gerekenleri yapmıyor olabilirsiniz. Öz disiplini oluşturmak zaman ister ve burada kilit nokta disiplinsiz davranışların farkında olmaktır. Zamanla bu farkındalık çok daha önceden kendini göstermeye başlayacaktır. Bu sayede amaçlarınız ve değerleriniz ile daha uyumlu kararlar alabilme fırsatını elde edersiniz.

3. Öz Disipline Bağlı Kalın

Öz Disiplin Nasıl Oluşturulabilir? - Bankacıyım
Öz Disipline Bağlı Kalın

Amaçlarınızı ve değerlerinizi yazmak yeterli değildir. Bunlara bağlı kalmalısınız. Sabahleyin saatin alarmı çaldığı zaman onu kapatıp 5 dakika daha fazla uyumaya çalışmamalı, hemen kalkmalısınız. Bir projeye başladığınız zaman hissettiğiniz heyecan ortadan kaybolsa bile projeyi bitirmeniz gerektiğini bilmelisiniz.

Bağlılık ile bir takım sorunlarınız varsa nasıl biri olmak istiyorsanız o yönde kararlar alın ve bunları takip edin. Bir şeyi yapmanız gerekiyordur ve bunu nasıl yapacağınızı bilmeniz gerekiyordur. Bunları sistematik bir şekilde takip etmelisiniz.

4. Cesaret

Öz Disiplin Nasıl Oluşturulabilir? - Bankacıyım
Cesaret

Öz disiplin çoğunlukla zor bir uğraştır. Bu herkes tarafından kabul edilen bir durumdur. Ruh hali, arzular ve tutkular karşı konulması zor olan güçlerdir. Öz disiplin cesaret ile ilgili bir durumdur. Gerçekte sizin için zor olan bir şeyin kolay olmadığını düşünüp onu bu şekilde etiketlemeyin. Bunun yerine bu zorluklarla mücadelede edebilecek cesareti gösterin. Küçük zaferler kazanmaya başladığınız zaman kendinize olan güveniniz artmaya başlayacak ve cesaret öz disiplini doğal olarak destekleyecektir.

5. Kendi Koçunuz Olun

Öz Disiplin Nasıl Oluşturulabilir? - Bankacıyım
Kendi Koçunuz Olun

Kendiniz ile konuşmak zararlıdır ancak onu kontrol edebiliyorsanız oldukça yararlıdır. Denendiğinizi anladığınız zaman kendiniz ile konuşmalı, kendinizi cesaretlendirmeli ve kendinize güvence vermelisiniz. Kendiniz ile konuşmak amaçlarınızı size hatırlatabilir, cesaretli olmanızı sağlayabilir, bağlılığınızı destekleyebilir ve yapmanız gerekenler konusunda sizi bilinçli tutar.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.