Ana SayfaKredilerKredi Notuna Neler Etki Yapıyor? Kredi Puanını Düşüren ve Azaltan Durumlar?

Kredi Notuna Neler Etki Yapıyor? Kredi Puanını Düşüren ve Azaltan Durumlar?

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Günümüzde hemen hemen birçok ekonomik faaliyetimizi bankalar aracılığıyla yerine getirebilmekteyiz. Ev almak, araba almak, çocukların eğitim masraflarını karşılamak, evlenmek, eşya değiştirmek ya da tatile gitmek için yeterli nakit olmadığında hemen bankaların kapısını çalmak zorunda kalabiliyoruz. Fakat bankalar her kapısını çalana ihtiyacı olan krediyi kolay bir şekilde vermemektedir. Bunun nedeni bankaların tüm tüketiciler için oluşturmuş oldukları bir kredi notu listesidir. Yani bankadan kredi talebinde bulunan kişiler öncelikle kredi notlarına göre değerlendirilmekte ve buna göre bu krediden faydalandırılmaktadır. Peki, kredi notuna neler etki yapıyor? Kredi puanını düşüren ve azaltan durumlar nelerdir?

Kredi Notunu Oluşturan Bileşenler

Kredi notuna neler etki ediyor? Kredi puanını düşüren ve azaltan durumlar nelerdir? konusuna geçmeden önce kredi notunun bileşenlerine bir göz atalım. Bu bileşenler;

  • Kredi ödeme düzeni
  • Mevcut kredi ve kredi kartı borç durumu
  • Yeni alınan kredi
  • Kredi kullanma yoğunluğu ve diğer faktörlere göre belirlenmektedir.

Kredi Notu Puan Aralıkları Nelerdir?

Yukarıdaki bileşenlerin değerlendirilmesi sonucunda bankalar tarafından sizin için bir puanlama yapılmaktadır. Yapılan bu puanlama sonucunda ise bulunduğunuz aralığa göre banka kredi alıp alamayacağınıza karar verecektir. Bu aralıklar ise şu şekildedir:

  • 0 :  Az riskli grup – Kredi kullanma ihtimali düşük
  • 1 – 699 : En riskli grup – Kredi kullanma ihtimali çok düşük
  • 700 – 1099 : Orta riskli grup – Kredi kullanma ihtimali düşük
  • 1100 – 1499 : Az riskli grup – Kredi kullanma ihtimali gelire bağlı
  • 1500 – 1699 : İyi – Kredi kullanma ihtimali yüksek
  • 1700 – 1900 : Çok iyi – Kredi kullanma ihtimali çok yüksek

Sıfır grubunda olan kişiler bu güne kadar bankalarla hiç çalışması olmayan veya 5 yıldır hiçbir banka ürününü kullanmayan kişileri ifade etmektedir. Hatta bu gruptaki kişiler için “kredi notu oluşturulamadı” ifadesi kullanılır.

Kredi Puanınızı Düşüren Durumlar

Görüldüğü gibi bankalar ile kurmuş olduğunuz ilişkide borcunuzun geri ödemeleri belirlenerek hakkınızda bir kredi notu oluşturulmaktadır. Bu nedenle geçmişten kalan herhangi bir borcunuz, mevcut kredi ya da kredi kartı borçlarınızı aksatmanız halinde kredi notunuz düşmeye başlayacaktır.

Kredi Notunu Yükseltmenin Yolları

Kredi notunuzu yeniden yükseltebilmek için yapabileceğiniz şeyler ise şu şekildedir:

  • Fatura ödemelerinizi aksatmamak için ek hesap açtırabilirsiniz
  • Açıkta olan krediniz ya da kredi kartınız varsa ödemelerinizi düzenli olarak gerçekleştirin. Tüm bu ödemeleri ödeme gününüzün son gününü aksatmadan yapmaya çalışın
  • Borçlarınızı gözden geçirin ve birikmiş borçlarınızı kapatın
  • Alışverişlerinizde kredi kartı kullanın. Çünkü kredi notunuzu iyileştiren bir unsur da bankacılık işlemlerini aktif bir şekilde yapıyor olduğunuzu göstermekten geçmektedir. Ama tabii ki bu harcamalarınızın sonucunda kredi kartı ödemenizi on ödeme günü geçmeden yapmak koşuluyla.
  • Eğer daha önceden de kredi kullanmışsanız ve ödemelerinizi vaktinde yapmışsanız kredi notunuz hiç kredi çekmemiş birisine göre daha yüksek olacaktır.

Kredi çekmeyi ya da kredi kartı almayı planlayan birçok kişinin merak ettiği “Kredi notuna neler etki ediyor? Kredi puanını düşüren ve azaltan durumlar nelerdir?” konusunda dikkat etmeniz gerekenler işte bu şekildedir. Eğer bunlara dikkat ederseniz Ankalar nezdinde kredi notunuz daha iyi olacaktır.

Kaynaklar:

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.