Ana SayfaEkonomiYeni Nesil Emlak Danışmanı

Yeni Nesil Emlak Danışmanı

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

5 Haziran 2018 tarihinde halk arasında emlakçı yasası olarak bilinen ve konuşulan “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik” toplamda yirmi dört maddeden oluşup Taşınmaz ticareti ile ilgili birçok konuya açıklık getirmeye çalışmıştır.

Hangi Durumlarda Komisyon Sözleşmesi İmzalanmalıdır?

Emlak alımında alıcı tarafları her geçen gün daha fazla bir emlakçı ile çalışmayı uygun görmektedir. Bunun sebepleri arasında günümüzde zaman oldukça değerlidir. Aradığınız özelliklerdeki bir emlak almak için sürekli olarak gezmeniz birçok görüşme yapmanız gerekmektedir. Bu da ciddi bir zaman demektir.

Ancak doğru bir emlak danışmanı ile çalıştığınız zaman ne istediğinizi doğru bir şekilde analiz eden bir danışman size istediğiniz özelliklere uyan süzülmüş bir liste ile önünüze gelecektir. Alım satım süreçlerinde de alıcıya da satıcıya da tapunun son dakikasına kadar eşlik ederek tüm işlemlerin gayet güvenli bir şekilde devam etmesini sağlayacaktır.

Emlakçı İşe Almak Nasıl Olur?

Tüm bu durumlar emlak sahibi içinde geçerlidir. Bir emlak sahibi satış pazarlama işlerini yönetmesi için bir emlak danışmanı işe alabilir. Bir emlak danışmanı satış ve pazarlama için yapılaması gerekenleri en iyi şekilde yapacaktır. Tüm yapılacaklar ilgili yönetmelikte ayrıntılı olarak belirtilmiştir. Bunun dışında tecrübeli bir emlak danışmanı bir emlak pazarlaması için yapılması gerekenleri sırası ile yapmaktadır.

Emlakçı Komisyon Oranları Nedir?

Yeni Nesil Emlak Danışmanı - Bankacıyım

Tüm bu işlemlerin gerçekleşebilmesi için öncelikle bir emlak danışmanı ile bir emlakçı komisyon sözleşmesi imzalamanız gerekmektedir. Yani bir emlakçıyı işe almalısınız. Peki emlakçı komisyon sözleşmesi nedir? Yukarıda anlattığımız hizmetlerin sağlanacağı konusunda Emlak danışmanı ile sizin aranızdaki bir akittir.                  

Burada ne kadar süre ile nasıl bir hizmet verileceği konusunda birtakım açıklamalar bulunmaktadır. Bu hizmetin karşılığında da ne kadarlık bir ücret alınacağı belirtilmektedir.

Hemen aklınıza gelen soru emlakçı komisyon oranları gelmektedir. Bu konu “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik” içerisinde belirtilmiştir. Bu oranlar alıcı ve satıcı için %2 olarak belirlenmiştir. Bir emlak danışmanı Bir satıştan toplamda %4 + KDV’den fazla hizmet bedeli alamaz.

Komisyon Nasıl Hesaplanır? Emlak Konut Kredisi almak mantıklı mı?

Peki bu emlakçı komisyonu hesaplama 2020 yılı için bir örnek yapalım. Bir evin satışı için alıcı ve satıcı 300.000.- TL üzerinden anlaşmış olsunlar. Bu durumda 300.000.- TL’nin %2 si yani 6.000 TL + KDV alıcıdan, 6.000 TL + KDV de satıcıdan hizmet bedeli almaya hak kazanır.

Yukarıda anlatmış olduğumuz örnek emlakçı komisyonu hesaplama yönteminde tamamının alıcıdan veya satıcıdan alınması gibi bir durum söz konusu değildir. Tarafları farklı emlak danışmanları temsil edebilir. Bu durumda her iki emlak danışmanı kendi taraflarından %2+KDV hizmet bedeli alırlar.

2020 yılında konut ve normal kredilerin faizleri düşmüş olsa da biraz daha beklemekte fayda var.

Kiralamada Komisyon Nedir?

Bu durum kiralama işleminde biraz daha farklıdır. Kiralama işleminde kiralayan taraf emlak danışmanına bir yıllık kira bedelinin ‘si +KDV kadar hizmet bedeli almaya hak kazanırlar.

Bu hizmet bedellerinin hak kazanılması için de verilen bir takım hizmetler bulunmaktadır. Ne tarz hizmetlerin verileceği de gene “”Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik” ile belirlenmiştir. Burada bir emlak danışmanının yapması gereken tüm hizmetler belirlidir. Alıcı veya satıcı tarafın bu hizmetleri doğru bir şekilde alamaması durumunda imza altına alınmış olan sözleşmeyi tek taraflı olarak iptal edebilir.

İşte bu durum zaman zaman farklı bir şekilde yorumlanmakta ve alıcı veya satıcı hizmet bedeli ödememek için farklı yollara başvurmaktadır. İşte bu şekilde emlakçının aradan çıkarılması durumunda doğru düzenlenmiş bir sözleşme yargı önünde emlak danışmanını haklı duruma getirmektedir. Tüm bu durumlar karşılıklı güven ilişkisi ile yürütülmesi gerekmektedir. Bir kişinin bir konut alması özel bir durumdur. Bir emlak danışmanı işte bu özel durumu yönetmektedir. Ancak zaman zaman istenmeyen durumlar ile karşı karşıya kalınabilir.

Komisyon Ödemeleri Nasıl Yapılır?

Peki, hizmet sonunda emlakçıya komisyon tutarını ödemediğiniz durumda ne olur? Bu konu tabiiki alıcının veya satıcı tarafın etiği ile ilgili bir konu olmakla beraber bu durumda emlak danışmanı konuyu yargıya götürmeye hak kazanır. Normal şartlarda işlem tamamlandığı zaman hemen hizmet bedeli ödenir.

Bir emlak danışmanı da haksız kazanç peşinde olabilir. Örneğin konut gösterilmesinden dolayı emlakçı bedel talep edemez etmemelidir. Bir emlak danışmanı ile yapmış olduğunuz sözleşme süresi içerisinde sözleşmede belirtilen şartlarda işlem gerçekleşir ise sözleşmedeki ödeme maddesi geçerli olacaktır. Bir emlak danışmanı satış için yapması gereken bütün hizmetleri ücretsiz olarak yapacaktır. Gene tüm bu konular “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik” içerisinde detaylı olarak anlatılmaktadır.

Kaynak: kredibir.com

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.