Ana SayfaBanka SınavlarıBanka Sınav Çeşitleri Nelerdir?

Banka Sınav Çeşitleri Nelerdir?

Yayın tarihi:

Google Haberlere Abone Ol:

Bankacılık alanında görev almak isteyen herkes mutlaka banka sınavları ile alakalı duyuruları takip etmektedir. Farklı şekillerde gerçekleştirilen bu sınavlarda birçok farklı yetenek ölçülmektedir. Peki bankacılık sınavları nasıl olmaktadır?

Bankaya göre çeşitlilik gösteren banka sınavları, alım yapılacak pozisyona göre de değişebilmektedir. Bu sınavlar kimi bankalar için tek aşamalı olabilirken, kimi bankalar için birden fazla aşamadan oluşabilir. Kişiler, banka personel alımları kapsamında istenen niteliklere uymaları takdirde görüşme için bilgilendirilmektedirler. Bu aşama, genellikle online bir görüşme sağlandıktan sonra kişinin yeterli görülmesi durumunda mülakata çağırılması şeklinde gelişmektedir. Bazı durumlarda işe mevcut sınavlar yüz yüze olarak gerçekleştirilmektedir. Kişinin mülakata çağırılması işe alım sürecinin son aşaması olarak değerlendirilmektedir. Yüz yüze gerçekleştirilen mülakat sonucunda, işe alım süreci tamamlanmış olmaktadır.

Banka Sınavları Hangi Pozisyonlar İçin Yapılır?

Banka Sınavları Hangi Pozisyonlar İçin Yapılır?
Banka Sınavları Hangi Pozisyonlar İçin Yapılır?

Banka iş ilanları kapsamında ihtiyaç olan her pozisyon için ilan açılabilmektedir. Her pozisyon için de ayrı değerlendirmeler yapılmaktadır. Banka personel alımları listesinin yayınlanması ve işe başvuruların alınmasının ardından, alım yapılacak pozisyonlar için çeşitli sınav ve görüşmeler yapılarak değerlendirme yapılmaktadır.

Bankalarda müfettiş, gişe memuru, çağrı merkezi temsilcisi gibi görevlerde çalışılabilmektedir. Bunun yanında banka alımlarında bireysel satış temsilcisi, kurumsal satış temsilcisi, insan kaynakları uzmanı veya halkla ilişkiler uzmanı olarak da görev almak mümkündür. Her bir pozisyon için farklı değerlendirmeler yapılmaktadır. Burada alım yapılan pozisyonun derecesine göre sınavların da aynı oranda zorlaştığı unutulmamalıdır. Bazı banka iş ilanları için YDS veya eş değer dil puanları şartı söz konusu olabilmektedir.

Banka Sınavları Nasıl Yapılmaktadır?

Banka Sınavları Nasıl Yapılmaktadır?
Banka Sınavları Nasıl Yapılmaktadır?

Banka sınavlarını takip eden kişilerin en merak ettikleri konu sınavların ne şekilde ve ne zaman yapıldığıdır. Banka sınavları için net tarihler söz konusu değildir. Dolayısı ile devamlı bir şekilde duyuruları takip etmek faydalı olacaktır. Bu sebeple 2021 banka sınavları için net bir tarih verilmemektedir.  Ziraat Bankası sınavları, Vakıfbank sınavları veya Halkbank sınavları farklı tarihlerde gerçekleştirilmektedir. Her banka için ayrı zamanlarda gerçekleşebilen bu sınavlar, bankaların duyurular bölümünden takip edilmelidir.

Bankacılık sektörü içinde ekonomi ve finans ile alakalı pek çok pozisyon yer almaktadır. Bu pozisyonlar için de farklı zamanlarda birçok işe alım meydana gelmektedir. Banka sınavları için net bir uygulama olmamakla birlikte sınavların uygulanma biçimleri bankadan bankaya farklılık gösterebilmektedir. Ziraat Bankası sınavları online olarak gerçekleştirilebilirken, Vakıfbank sınavları yüz yüze gerçekleştirilebilir. Ayrıca banka da kendi bünyesinde zaman içinde sınav uygulama biçimini değiştirebilmektedir.

Alım yapılacak pozisyona göre sınav içerikleri de farklılık göstermektedir. Kişilerin bu sınavlarda tabi olduğu sorular mevcut işe alım pozisyonuna göre sorulmaktadır. Son zamanlarda büyük kolaylık sağlaması sebebiyle sınavlar online olarak gerçekleştirilmektedir. Bu sınavlar için bazı bankalar kişinin kamerasının sınav esnasında açık olmasını isteyebilmektedir. Online sınavlar da yüz yüze sınavlar gibi bir gözetmen eşliğinde gerçekleştirilmektedir. Bu sınavlardan başarılı olunması durumunda kişiler görüşmeye veya direkt olarak mülakata çağırılmaktadır.

Bunun yanında bazı sınavlar için yüz yüze sınav uygulaması devam etmektedir. Bu sınavlar genellikle müfettiş yardımcılığı gibi daha üst düzey görevler için alımlarda yapılmaktadır. Yüz yüze sınavlar yine bir gözetmen eşliğinde belirlenen tarihler ve zaman dilimi içerisinde gerçekleştirilmektedir. Kimi pozisyon için daha fazla alım olurken kimisi için daha az ilan açılmaktadır. Yılın farklı zamanlarda ilan açılabileceği için banka sınavları için net bir tarih yoktur. Bu yüzden hangi bankanın sınavlarına girilmek isteniyor ise mutlaka talipte olunması ve buna göre sınava hazırlanmak gerekmektedir. Örneğin, Halkbank sınavları için hazırlanıyorsanız, bu bankanın duyurular kısmından düzenli olarak sınav ilanlarını takip etmeniz gerekmektedir.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

1 adet yorum var, sen de görüşlerini yaz!

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.