Ana SayfaGündemEmeklilik Danışmanlığı Hakkında Tüm Detaylar!

Emeklilik Danışmanlığı Hakkında Tüm Detaylar!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Kişilerin gerekli çalışma süresini tamamlamalarının ardından emeklilik süreci başlamaktadır. Çalışma hayatı boyunca bu sürecin yönetilmesi açısından emeklilik danışmanları hizmet vermektedir. Peki emeklilik danışmanlığı nedir ve bireysel emeklilik nasıl sağlanmaktadır?

Bireysel emeklilik sistemi, kişilerin çalışma hayatları boyunca elde edilen tasarrufların kazanca dönüştürülmesi olarak ifade edilebilmektedir. Bu sayede kişiler, emeklilik dönemini çok daha konforlu geçirebilmektedirler. Bireysel emeklilik sisteminin bir parçası olmak isteyen kişiler, sigorta şirketleri veya ilgili bankalar aracılığı ile bu konuda yardım alabilmektedirler. Emeklilik danışmanları, emekliliğin planlanması ve bir ödeme planı oluşturulması ile alakalı birçok bilgiyi kişilere sunmaktadır. Dolayısı ile emeklilik danışmanı, emeklilik sürecine dair sizleri bilgilendiren ve bu dönemin yönetimini sağlayan kişi olarak tanımlanabilir.

Emeklilik Danışmanlığı Nedir?

Emeklilik danışmanlığı, bireysel emeklilik planı oluşturmak isteyen potansiyel müşterilere ulaşmak ve bu kişileri konu ile alakalı bilgilendirmek olarak ifade edebilir. Emeklilik danışmanlığı yapan görevliler, bireysel emeklilik veya hayat sigortası gibi geleceği güvence altına alan hizmetlerin sunuşu ve satışından sorumlulardır. Bankacılık sektörü ile bağlantılı olan bu hizmetler, aynı zamanda sigortacılık ve finans sektörlerinin de hizmet alanında yer almaktadır.

Emeklilik danışmanlığı yapan kişiler, hizmeti sundukları kişiye bu durumu detayları ile anlatmaktadırlar. Bu sayede kişiler satın alacakları bireysel emeklilik veya hayat sigortası hizmetlerine dair yeterli bilgiyi edinebilmektedirler. Emeklilik danışmanları genellikle ulaştıkları potansiyel müşterileri ile bir ön konuşma yapmaktadırlar. Bu konuşmada, kişiyi emeklilik veya hayat sigortasına dair bilgilendirmek üzere uygun olunan bir tarih ve saat kararlaştırılmaktadır. Kişilerin bireysel emeklilik hizmeti almak istemeleri durumunda gerekli plan ve program oluşturularak hizmet sunulmaktadır.

Emeklilik Danışmanı Olmak için Aranan Şartlar

Emeklilik Danışmanı Olmak için Aranan Şartlar
Emeklilik Danışmanı Olmak için Aranan Şartlar

Emeklilik danışmanlığı yapabilmek için ilgili bölümlerden mezun olunması gerekmektedir. Bu bölümler üniversitelerin dört yıllık eğitim dönemini kapsayan İşletme, Sigortacılık, Bankacılık, Pazarlama gibi bölümlerdir. Bunun yanı sıra ve iki yıllık eğitim dönemini kapsayan meslek yüksek okullarının Sigortacılık, Pazarlama gibi bölümlerinden mezun olmak da emeklilik danışmanlığı yapmak için yeterlidir.

Okul mezuniyetinin haricinde kişilerin bazı niteliklere sahip olması gerekmektedir. Emeklilik danışmanlığı iyi bir bilgi birikimi gerektirirken, aynı zamanda kişinin bildiklerini doğru şekilde ifade etmesi de gerekmektedir. Mezuniyet durumunu karşılayan ancak konuya tamamen uzak olan bir kişinin bu işi yapması zorlaşacaktır.

Emeklilik Danışmanı Olmak için Aranan Yetenekler

Emeklilik danışmanlığı baz özel yetenekler gerektirmektedir. Kişiler ancak bu sayede bu görevi doğru şekilde yerine getirebilirler. Emeklilik danışmanı olmak için gereken yetenekler şu şekilde sıralanabilir;

  • Emeklilik danışmanlarının iyi bir iletişim yeteneklerinin olması gerekmektedir. Bu sayede potansiyel müşterileri ile etkili bir iletişim kurabilirler. Böylelikle hem güven ortamı yaratabilmek hem de müşteriyi ikna etmek kolaylaşacaktır.
  • Emeklilik danışmanlığı konusunda herkes yeterli bilgiye sahip olmayabilir, emeklilik danışmanı olan kişi de tam olarak bu hizmeti sunmak ile sorumludur. Dolayısı ile verilen bilgilerin net ve anlaşılır şekilde ifade edilmesi oldukça önemlidir. Müşterinin anlayabilmesi açısından en sadece ve basit şekilde açıklama yapılmalıdır.
  • Bu kişilerin matematiksel yönlerinin kuvvetli olması gerekmektedir. Ayrıca analiz ve araştırma yapmaya da meraklı olmaları gerekmektedir.
  • Detay odaklı çalışabilmek oldukça önemlidir. Müşterilerin aklına takılan konuları doğru ve detaylı bir şekilde açıklamak süreci hızlandıracaktır.
  • İyi bir diksiyona sahip olmak da emeklilik danışmanlığı için olmazsa olmazdır. Kişilerle birebir iletişim kurulduğu için anlaşılır ve düzgün bir şekilde konuşmak etkili bir iletişim sağlanmasının birinci koşuludur.
  • Emeklilik danışmanı, bireysel emeklilik hizmetinin satışından sorumludur. Ayrıca bunun pazarlamasını da yapar. Dolayısı ile satış odaklı bir ekipte yer almaktadır. Böyle bir ortamın bir parçası haline gelebilmek ve bir uyum yakalamak hizmetin etkili bir şekilde sunulabilmesi için oldukça önemlidir.
  • Emeklilik danışmanlığı yapacak kişilerin sabırlı, güler yüzlü ve çözüm odaklı olmaları oldukça önemlidir. Birebir iletişime dayalı bir iş olduğu için çıkabilecek problemler için pratik çözümler getirebilecek yeteneğe sahip olmak oldukça fayda sağlamaktadır.
  • Finansal hizmetler, bankacılık sektörü, pazarlama gibi alanlara ilgi duyuyor olmak da emeklilik danışmanlığı yaparken, işini sevmeyi ve dolayısı ile daha iyi çalışmak için motivasyon oluşturacaktır. Aksi halde bu konularla hiç ilgilenmeyen ve sıkılan bir kişi için bu işi yapmak eziyet haline dönüşebilmektedir.
  • Erkek adaylar için askerlik ile bir ilişiğin bulunmaması gerekmektedir. Ayrıca kişilerin seyahat engelinin olmaması da önemli detaylardan biridir.
  • Satış yapabilme ve etkileyebilme konusunda da gelişmiş bir yeteneğe sahip olmak önemlidir. Bu sayede meslekte hızlı ilerleme şansı yakalanabilmektedir.
  • Plan ve program yapabilme, zaman yönetiminin sağlanması gibi konulara da hakim olunmalıdır.

Emeklilik Danışmanlığı için Hangi Eğitimler Gerekli?

Emeklilik Danışmanlığı için Hangi Eğitimler Gerekli?
Emeklilik Danışmanlığı için Hangi Eğitimler Gerekli?

Emeklilik danışmanlığı yapabilmek için ilgili bölümlerden mezun olunması gerekmektedir. Bu bölümler üniversitelerin dört yıllık eğitim dönemini kapsayan İşletme, Sigortacılık, Bankacılık, Pazarlama gibi bölümlerdir. Bunun yanı sıra ve iki yıllık eğitim dönemini kapsayan meslek yüksek okullarının Sigortacılık, Pazarlama gibi bölümlerinden mezun olmak da emeklilik danışmanlığı yapmak için yeterlidir.

Bunun haricinde kişilerin mesleği yerine getirebilmek için aldıkları özel eğitimler ve sertifikalar da bulunmaktadır. Bununla alakalı emeklilik uzmanlığı eğitimleri verilmektedir. Eğitimler kapsamında pazarlama tekniklerinden etkili iletişim yöntemlerine kadar pek çok konu ele alınmaktadır. Bu eğitimler kişilerin mesleki anlamda kendileri yetiştirmeleri açısından oldukça önemlidir. Sigortacılık ve bankacılık eğitimleri de bu yönde bilgiler içermektedir.

Emeklilik danışmanlığı yapmak için mevcut okul mezuniyeti şartının sağlanması dışında herhangi bir eğitim zorunluluğu yoktur. Ancak alım yapılacak pozisyona göre farklı eğitimlerin alınmış olması istenebilmektedir. Bu sebeple, iş başvurularında, ilgili alana dair uzmanlığı kanıtlayacak ne kadar eğitim ve sertifikaya sahip olunursa, kişiler için o kadar avantajlı olacaktır.

Emeklilik Danışmanlığının İş İmkanları Nasıldır?

Emeklilik danışmanları, bankacılık sektörü, sigortacılık sektörü ve finansal birçok sektörde görev yapabilmektedirler. Aranan yeteneklere sahip olmak işe giriş aşamasında oldukça etkili olmaktadır. Kendini bu alanda kanıtlamak isteyen kişilerin mutlaka öncelikli olarak özgüven sahibi olması gerekmektedir. Pazarlama ikna kabiliyeti bu işin temelini oluşturduğu için gerekli bilgiye hakim olunduğunun işverene yansıtılması çok önemlidir.

Bahsi geçen bölümlerden mezuniyet durumunun karşılanması durumunda, kişiler bankaların ve sigortacılık şirketlerinin açtığı ilanlara başvurabilirler. Özellikle bankacılık sektörü için açılan pozisyonlara sınav ile alım gerçekleşebilmektedir. Kendini geliştirmeye açık ve iletişimi yüksek kişiler için iş imkanlarının oldukça iyi olduğu söylenebilmektedir.

Emeklilik Danışmanının Görevleri Nelerdir?

Emeklilik Danışmanının Görevleri Nelerdir?
Emeklilik Danışmanının Görevleri Nelerdir?

Bankacılık sektörü, sigorta şirketleri veya finansal alanda istihdam edilen emeklilik danışmanlarının görevleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Emeklilik danışmanlarının öncelikli görevi bireysel emeklilik veya hayat sigortası hizmetini doğru bir şekilde pazarlamak ve satışını gerçekleştirmektir. Bunun öncesinde potansiyel müşterilere ulaşmak ve hizmet tanıtımı yapmak gerekmektedir.
  • Hizmet sunulan müşteriler için gerekli memnuniyetin sağlandığından emin olmak oldukça önemli bir detaydır.
  • Değişen şartlar ve emeklilik koşullarından devamlı bir şekilde müşterileri haberdar etmek ile görevlidirler.
  • Emeklilik danışmanları etik ilkelere bağlı kalmak ve kişilere her zaman doğru bilgiler sunmak ile görevlidirler. Böylelikle güven ortamının oluşması sağlanarak satış işlemi daha kolay gerçekleşebilir. Bu da hem emeklilik danışmanlığı yapan kişiyi hem de görev yapılan firmayı yüceltici bir durumdur.
  • Mevcut fon yapısını ve performansını analiz etmek ve değerlendirmek ile yükümlüdürler.
  • Müşteriler ile hizmetin her aşamasında bilgilendirici ve açık olacak şekilde sözlü ve yazılı iletişim kurulması gerekmektedir.
  • Emeklilik seçeneklerini, bunların artı ve eksilerini detaylı bir biçimde müşterilere sunara, karar verme aşamasında yardımcı olmaları gerekmektedir.
  • Müşterilere emekli maaşı ve yatırım ürünleri hakkındaki güncel bilgileri sunarak, yeniliklerden faydalanmalarını sağlamak ile görevlidirler.

Emeklilik Danışmanının Sorumlulukları Nelerdir?

Emeklilik danışmanlığı yapan kişilerin öncelikli sorumluluğu yerine getirdikleri görevi doğru ve etik bir şekilde yapmaktır. Bu aşamada kişilere doğru ve net bilgilerin sunulması oldukça önemlidir. Emeklilik danışmanları görevlerini yerine getirirken çalışma ilkelerine bağlı kalarak hizmet sunmakla sorumludurlar. Bu sayede kişiler ile iletişim kurulurken güven ortamı yaratmak kolaylaşacaktır. Bu da işteki performansı arttıracaktır.

Potansiyel müşterilere ulaşmak, hizmet tanıtımı yapmak ve sunulan hizmetin satışının gerçekleştirilmesi de emeklilik danışmanlarının sorumluluğundadır. Satış işleminin gerçekleştirilmesinin ardından müşterinin takibi ve bilgilendirilmesiyle de bahsi geçen emeklilik danışmanı sorumludur. Yani, bu noktada asıl sorumluluk satış işleminin gerçekleştirilmesinin ardından başlamaktadır. Müşterilerin bilgilendirilmesi, olası problemlerin çözümü gibi birçok farklı konu emeklilik danışmanının sorumluluğundadır.

Emeklilik Danışmanının Maaşları

Emeklilik danışmanlarının maaşları çalıştıkları pozisyonlara göre değişiklik gösterebilir. Bankacılık veya sigortacılık alanlarındaki maaşlar farklıdır. Ayrıca finansal alanda hizmet veren şirketlerde görev yapan emeklilik danışmanlarının ücretlendirmesi de farklı olacaktır. Bunun yanı sıra, mesleki deneyim de maaşlar üzerinde oldukça etkili bir faktördür.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.