Ana SayfaGündemBanka Müşteri Bilgilerinin Paylaşımı Hakkında Yeni Yönetmelik!

Banka Müşteri Bilgilerinin Paylaşımı Hakkında Yeni Yönetmelik!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Müşteri bilgilerinin paylaşımı, BDDK tarafından düzenlenen Sır Niteliğindeki Bilgilerin Paylaşılması Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete’nin bugün ilanından sonra 1 0cak 2022’de yürürlüğe girecek.

Yönetmeliğin Kişisel Verilerin Kanunu’ndan destek alarak ortaya çıkarılan yönetmelik, Bankacılık Kanunu alanında da sırları saklama sorumluluğu ve buna istinaden müşterilerin sır kavramlarına yönelik standartları da gelmektedir. Yönetmelik gereğince bulunduğu mevki ve görevleri nedeniyle bankaya ya da müşteriye ait sırları öğrenenler sırları yetkili olunan merciler haricinde paylaşamayacaklar ve bu sorumluluk kişide görevden ayrılsa bile devam edecek.

Müşteri Bilgilerinin Paylaşımı Sır Haline Getirildi!

Müşteri Bilgilerinin Paylaşımı Sır Haline Getirildi!
Müşteri Bilgilerinin Paylaşımı Sır Haline Getirildi!

Banka faaliyet alanlarında özgünleşmiş banka müşteri ilişkileri sonrasında gerçek ve tüzel kişilerin verileri, müşteri sırları haline getirilecek. Müşterilerin sır değerindeki bilgileri sır saklama yükümlülüğünden istisna tutulan durumlar haricinde müşteri rızası olsa dahi müşteri tarafından talep ya da talimat olmadan üçüncü kişilerle asla paylaşım yapılmayacak. Müşteriler bilgileri için paylaşmaya yönelik açık rıza gösterir veya talep ya da talimat verirse, bankanın vereceği hizmetler için bir ön şart haline getirilemeyecek.

Bankaların Bilgi Paylaşım Komitesi Zorunlu Olacak

Bankaların Bilgi Paylaşım Komitesi Zorunlu Olacak
Bankaların Bilgi Paylaşım Komitesi Zorunlu Olacak

Yönetmelik için, sır saklama yükümlülüğüne ayrıcalık olarak tutulan durumlara ilişkin hükümler, sadece belirli amaçlar için sınırlılık ve bu amaçların getirdiği veriyi içeren ölçülülük ilkelerini kapsamak üzere düzenlenmiştir.

Diğer bir açıdan uyum için bankaların Bilgi Paylaşım Komitesi kurmalarında zorunluluk getirilecek. Bu komite ise asgari yönden, bilgi paylaşımında talep eden ya da kendisinden bilgi talep edilen iş kolları için iç kontrol birimi, uyum birimi ve hukuk birimi temsilcileriyle ilgili varlık sahiplerinden oluşum yapılacak.

Komitede, ölçülülük ilkesi dikkate alındığında müşteri sırrı ve banka sırrı niteliğinde olan bilgilerin paylaşımları koordine etmek ve gelen paylaşım taleplerinin uygunluğunu değerlendirmek, bunları kayıt altına almakla sorumlu tutulacaktır.

Bilgi Paylaşım Komitesi’nin görev tanımlarıyla çalışma esasları, bankaların yönetim kurulları tarafından onaylanacaktır.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.