Ana SayfaGündemÖzel Sektörün Yurt Dışından Sağladığı Kredi Borcunda Azalma Yaşandı!

Özel Sektörün Yurt Dışından Sağladığı Kredi Borcunda Azalma Yaşandı!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yaptığı açıklamalara göre Nisan ayından itibaren özel sektör için sağlanan kredi borçlarının toplamı 2020 yılının sonunda 2,2 milyar ABD dolarına kadar azalışla 171,5 milyar ABD dolarına kadar kredi borcunda azalma oldu.

Yıl olarak değerlendirilme yapılan analiz sonucunda; 2020 yılının sonunda, uzun vadeli kredi borcu için 2,1 milyar ABD doları azalma yaşanarak 161,9 milyar ABD doları kısa vadeli kredi borcunda 161 milyon ABD dolar azalışıyla 9,6 milyar ABD doları düzeyinde kredi borcunda azalma gerçekleşti.

TCMB, Kredi Borcunda Azalma ile Açıklamaları!

TCMB, Kredi Borcunda Azalma ile Açıklamaları!
TCMB, Kredi Borcunda Azalma ile Açıklamaları!

TCMB tarafından gelen açıklamalar net olarak şu şekilde ifade edilmiştir:

“Borçluya göre dağılıma bakıldığında, uzun vadeli kredi borcunda azalmaya ilişkin olarak, bir önceki yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmalarının 1,3 milyar ABD doları azaldığı, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmalarının ise 230 milyon ABD doları azalışla 21,3 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlenmektedir. Aynı dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 380 milyon ABD doları azalmış, tahvil stoku ise önemli bir değişiklik göstermeyerek 2,3 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Söz konusu dönemde, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarının 461 milyon ABD doları arttığı, tahvil stokunun ise 5 milyon ABD doları azalarak 7,8 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlenmektedir. Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise, 2020 yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 264 milyon ABD doları azalışla 6,3 milyar ABD doları   finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları ise 36 milyon ABD doları artışla 1,3 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir.

TCMB Alacaklıya Göre Dağılım İncelenmesine İlişkin Açıklamalara Devam Etti

TCMB Alacaklıya Göre Dağılım İncelenmesine İlişkin Açıklamalara Devam Etti
TCMB Alacaklıya Göre Dağılım İncelenmesine İlişkin Açıklamalara Devam Etti

Uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, Nisan sonu itibarıyla tahvil hariç özel alacaklılara olan borç, bir önceki yıl sonuna göre 1,7 milyar ABD doları azalarak 107,8 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise, tahvil hariç özel alacaklılara olan borcun bir önceki yıl sonuna göre 447 milyon ABD doları azalarak 9,0 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlenmektedir.

Döviz kompozisyonuna bakıldığında, 161,9 milyar ABD doları tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun %62,5’inin ABD doları, %33,5’inin Euro, %2,2’sinin Türk lirası ve %1,8’inin ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu ve 9,6 milyar ABD doları tutarındaki kısa vadeli kredi borcunun ise %37,6’sının ABD doları, %37,4’ünün Euro, %21,6’sının Türk lirası ve %3,4’ünün diğer döviz cinslerinden oluştuğu görülmektedir. Sektör dağılımı incelendiğinde, Nisan sonu itibarıyla, 161,9 milyar ABD doları tutarındaki uzun vadeli toplam kredi borcunun %42,6’sını finansal kuruluşların, %57,4’ünü ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturmuştur. Aynı dönemde, 9,6 milyar ABD doları tutarındaki kısa vadeli toplam kredi borcunun %83,7’sini finansal kuruluşların, %16,3’ünü ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturmuştur. Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, Nisan sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde, 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 42,8 milyar ABD doları tutarında olduğu gözlenmektedir.”

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.