Ana SayfaGündemAkbank Krizi Dijital Platformlar için Unutulmayacak Bir Ders Oldu!

Akbank Krizi Dijital Platformlar için Unutulmayacak Bir Ders Oldu!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Dijital platformlar için banka sektörüne yönelik yaşanan Akbank krizi, unutulmayacak bir krizle diğer bankalara da büyük ders vermiş oldu.

Akbank içerisinde 6 Temmuz’da yaşanan IBM sunucusunda yapılan güncellemeler 2 gün sorun yaşanmasına neden oldu. Akbank müşterilerinin sabah para çekememeleri ve POS cihazında çıkan engellerden dolayı oluşan kuyruklar ve vadelerin son gününde para yatırmak isteyen kişiler paralarını yatıramayınca aynı saatlerde bu sefer müşteriler tarafından çağrı merkezleri yoğun talepten dolayı kitlenmişti. Akbank krizi olarak tarihe geçen bu durumda sosyal medyada Akbank sisteminde siber saldırı var iddialarıyla durum daha vahim hale gelmişti. Yapılan araştırmalar sonucunda ise Akbank tarafından 16.00’da gelen açıklama ile duruma en son netlik kazandırılmıştı.

Siber saldırı iddialarını boşa çıkartan açıklama ile siber saldırı ya da güvenli sorunu yaşanmadığı dile getirilmişti. Sabah kadar mesai yapan bilgi teknolojileri departmanı ise 6 Temmuz’da başlayıp 7 Temmuz günü piyasalarda çözülemeyen sorun olarak devam etmişti. Bu sorun üzerine banka 7 Temmuz 10.30 tarihinde tekrar açıklama yapmak durumunda kalmıştı:

“06.07.2021 tarihinde başlayan ve bankamız ana bilgisayarındaki teknik sorundan kaynaklanan kesintiler sürmektedir. Müşterilerimize hizmet verdiğimiz tüm kanallarımız bu sorundan etkilenmektedir. İlgili birimlerimiz ve teknoloji iş ortaklarımız çözüm için çalışmalarına devam etmektedir”

Akbank Krizinde Akıllı Telefonlar Birincil Neden

Akbank Krizinde Akıllı Telefonlar Birincil Neden
Akbank Krizinde Akıllı Telefonlar Birincil Neden

2000 dönemlerinde kişisel bilgisayarlarda görülen yaygınlaşmalar ile banka hizmetlerde dijital dönüşümde hız kazandı. Şimdilerde ise dijital bankalarda yazılımlar tüm ekonomilerde zincirleşerek elinde tutuyor.

Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) sayesinde elde edilen verilere de bakıldığında mobil bankacılığı kullanan bireysel müşteriler sayı olarak 2020’de Aralık ayından beri 60 milyon 334 bine gelmiştir. 4 yıl öncesine nazaran 2016 yılında elde edilen verilerde 18 milyon 649 bin civarındaydı. Bu verilere göre sonuç olarak 4 yılda mobil bankacılık kullanan müşteri sayısı yüzde 223 oranında artmış durumda. Ayrıca kurumsal müşterilerde de mobil bankacılık 2016’nın Aralık ayında mobil bankacılık müşterisi 569 bin şirket bulunurken, bu sayı 2020’nin Aralık ayında 2 milyon 166 bine dayanmış bulunmakta.

Dijital Müşteriler 60 Milyonu Aştı

Dijital Müşteriler 60 Milyonu Aştı
Dijital Müşteriler 60 Milyonu Aştı

2020 Aralık ayında dijital bankacılık alanlarında hizmet kullanımıyla 62 milyon para transferleri gerçekleşince sonucunda 1 trilyon 320 milyar TL’lik para hesaplar arasında hareket sağlamıştır. İşlem emirlerinde ise bankanın aracı olmasıyla değil de müşterilerin, yazılıma güvenerek yaptığı işlemlerden kaynaklı olmaktadır.

İlk POS cihazının 1991’de hayatımıza girmesiyle geçtiğimiz dijital dönüşüm henüz emekleme çağına gelmiş durumda. Bu duruma yönelik 6-7 Temmuz’da yaşanan durumlarda Türkiye’nin bir dijital krize ilişkin ikinci bir plan olmamasıyla da gündemde büyük etki yarattı.

Yaşanan bu kriz üzerine de diğer bütün banka sektörleri ve dijital ağda işlem görülen piyasalar için tedbir almaları ve ikinci bir plan oluşturmalarına yönelik ders etkisi yarattı.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.