Ana SayfaGündemIBAN Sistemine Yeni Düzenleme Geldi!

IBAN Sistemine Yeni Düzenleme Geldi!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Merkez Bankası tarafından gelen yeni düzenlemeler sonucunda IBAN sisteminde numaralarda değişikliğe gidilen karar bugün Resmi Gazete’de yayımlandı.

IBAN sisteminde yazılan diğer bir yandan para transferleri konu üzerinde her bir müşteriler için hesaplarda tebliğ edilen esaslar doğrultusunda IBAN oluşturmada IBAN bilgisi sahiplerine direkt olarak bildirim göndermede ve bilgiler vermede zorunlu olacak. Değişiklik öncesinde uygulamaya alınan tebliğlerde yer alan banka kodları altında ‘Ödeme Hizmeti Sağlayıcısı Kodu’ olarak güncelleme yapıldı.

Bankaların haricinde ödeme hizmetlerini uygulamaya alan para transferleri konusunda müşteri hesaplarına IBAN oluşturulabilecek.

Baka dışında ödemelerde hizmet sağlayıcılar para transferleri olarak konu müşteri hesaplarında IBAN oluşturmada 6493 sayılı Kanun içerisinde katılımcı olarak yer aldı. Ödeme sistemlerinde kurallar ise konunun tam tersine hüküm sürülmediği halinde zorunluluk içermeyecek.

IBAN Sisteminde Doğrulama Zorunluluğu

IBAN Sisteminde Doğrulama Zorunluluğu
IBAN Sisteminde Doğrulama Zorunluluğu

Tebliğlerde kapsam alanında IBAN oluşumu içerisinde ödeme hizmetleri sağlayıcılarda yazılı ve elektronik ortamlar üzerinden yapılan transferlerde konu olan hesaplar müşterilerin doğrultusunda oluşacak ya da üzerinde hesap numaralarının bulunmasıyla da belgeler üzerinde IBAN gösterimi zorunlu kılınacak.

Bunların yanı sıra hesap numaralarında IBAN belirtilen noktalarda para transferleri IBAN doğrulaması ile zorunlu olacaktır.

Ekstra olarak IBAN oluşumunda ödeme hizmetlerinde sağlayıcı müşterilerinin altında para transferler gönderici kapsamında IBAN kullanmalarda zorunlu olur.

IBAN Nedir?

IBAN Nedir?
IBAN Nedir?

Günlük hayatımızda bir kişide ya da kurumda para gönderme aşamasında sıklık göstermede duyulan kavramlardan olan biri de IBAN’dır. Açılımı International Bank Account Number olan IBAN, Avrupa Birliği Düzenlemeleri kapsamında ülkeler arasındaki para transferlerinde hızlı işlem süreçlerine hakim olur ve işlemleri uygular. Ayrıca maliyetleri minimum seviyeye düşürür. IBAN ile yapılan işlemler sonucunda hatalar ve gecikmeler en az seviyede olur.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.