Ana SayfaGündemBDDK Dijital Bankalar için Yönetmelik Taslağı Açtı!

BDDK Dijital Bankalar için Yönetmelik Taslağı Açtı!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Yönetmelik taslağı yayımladı ve taslak içerisinde sadece dijital kanallar aracılığı ile hizmet veren şubesi olmayan bankalar oldu.

BDDK, dijital bankalar içerisinde faaliyet gösterecek olan kuruluşlara asgari sermaye olarak 1 milyar TL vereceği için KOBİ boyutunu aşacak olan ticari bankaların alanlarında faaliyet gösteremeyeceğine dair yönetmelik taslağı açtı.

Teminatsız nakit tutarlarının da bulunduğu yönetmelik taslağı içinde müşteriler aylık net gelirler üzerinden dört kat aşımına uğrayamayacak. Bilgi sistemleri üzerinden sorumlu en üst düzey yöneticilerde belirtilen personellerde en az genel müdür yardımcısı seviyesi olarak atanmak şart olarak sunuldu. Diğer yandan dijital banka yönetim kurulu doğal üyesi olarak belirlenmesi de gerekmektedir. Dijital banka finansman ürünleri ise diğer bankalarla kıyaslandığında aşırı düşük fiyatlar üzerinden mevduat ürünlerine göre aşırı yüksek faiz oranları belirlemek suretiyle de şart koyulmuştur. Kendi risk yönetimlerinde hem kapasite hem de kendi risk yönetimlerinde finansal piyasaların güven ve istikrarını tehlikeye düşürmesinden dolayı, mevduat ürünlerine de aşırı yüksek faiz oranları uygulamada agresif olarak fiyat politikaları belirleme amacıyla hem kendi risk yönetim kapasitesini hem de finansal piyasaların güven ve istikrarını tehlikeye koyabildiğini tespit etmiştir. Bu durumda dijital banka kurum tarafından gerekli görülen her türlü tedbiri almakla yükümlü olacak.

Yönetmelik Taslağı Kapsamında Fiziksel Ofis Zorunluluğu

Yönetmelik Taslağı Kapsamında Fiziksel Ofis Zorunluluğu
Yönetmelik Taslağı Kapsamında Fiziksel Ofis Zorunluluğu

Dijital bankalar ana merkez üzerinden bağlı olan hizmet birimleri haricinde teşkilatlanma ile hız alamadan devam edecek ve şube açamayacak. Dijital bankaların kapsamında müşteri şikayetleri ele almada en az bir fiziksel ofis kurmak da zorunlu olacak. Müşteri şikayetleri ele alımlarında oluşacak birimlerde amaç dışında herhangi bir ofis de kullanılmayacak. Dijital bankalarda KOBİ, boyutunda olup da bu boyutu aşan bankacılık faaliyetleri de işlem yapamayacak.

Dijital bankalar, kendilerinin kurulum sağladığı ATM ağları ya da diğer mevcut ATM ağları üzerinden müşterilerine hizmet sunabilecek.

Kredi Sınırı

Kredi Sınırı
Kredi Sınırı

Finansal tüketici konumunda oluşan müşterilerin kullanabileceği nakdi krediler toplamda müşteri bazında aylık ortalama gelirlerde dört kat aşımı yapacak. Aylık ortalamalarda gelirlerin tespit edilmesi halinde nakit krediler üzerinden toplam 10.000 TL aşımı gerçekleşmeyecek.

Diğer yandan müşteri üzerinde kendi bilgilerinin dışında işlem gerçekleşeceği iddiası edilen ve söz konusu işlemlerde de müşteri tarafından yapılacağı düşünülen işlemlerde müşteri kusurunu ispat etme yükümlülüğü de bankaya ait olacak.

Yönetici Kriteri

Yönetici Kriteri
Yönetici Kriteri

Yönetici düzeyinde çalışma süreci olan personelin, icrai görevlerinin olup olmadığına bakılmaksızın, dijital bankacılık iş modelinin yapısına özgü riskleri anlamalarını ve görevlerini yerine getirmelerini sağlayacak yeterli bilgiye ve deneyime sahip olup olmadıkları da dikkate alınacak. Bu yönetmeliğin kapsamında ise bilgi sistemlerinden sorumlu en üst düzey yöneticileri olarak belirtilen personellerde de en az genel müdür yardımcısı seviyesinde kendisinin atama sürecinin geçerli olması gerekmektedir. Söz konusu yönetici üzerinde ise aynı zamanda dijital bankalarda yönetim kurulunun doğal üyesi olarak belirlenmiş olması şartı getiriliyor.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.