Ana SayfaGündemKara Paraya 1 Milyar Dolar Ceza

Kara Paraya 1 Milyar Dolar Ceza

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Covid-19 krizi ile soruşturmalarda yaklaşık 1 milyar dolar tazminat ile artış yaşayan düzenleyici kurumlar kara paraya karşı güçlü bir uyarı olarak değerlendirilmeye alındı.

Küresel piyasa düzenleyicileri kurumlarda bu paraya karşı mücadele ile başarısızlık olduğunu bu nedenle de şirketler üzerinde para cezası vermeye devam ediliyor. Avrupa Birliği ve İngiltere başta olmak üzere düzenleyici kurumlarda suça karşı savunma mekanizmaları serleşmede finans sektörüne baskı uyguluyor.

Financial Times’tan gelen habere göre de yönetişim ve risk danışmanlığı firması Kroll, son incelemelerde yetkililerin 2021’in ilk altı aylarında kara para aklama gerekçesiyle 17 büyük operasyon içerisinde hemen hemen milyar dolar (994 milyon dolar) tazminat cezası verildiği tespit edildi.

Kroll Finansal Hizmetler Uyum ve Düzenleme Başkanı Claire Simm, “Soruşturmalar Kovid-19 sırasında durdurulmadı. Düzenleyici kurumlar daha sert cezalar verdikçe para cezalarının miktarı da arttı ve düzenleyiciler her türlü engele rağmen yaptırımların en önemli öncelikleri olmaya devam ettiği mesajını vermeye devam ediyor” dedi.

Kara Paraya FCA Tarafından Soruşturma!

Kara Paraya FCA Tarafından Soruşturma!
Kara Paraya FCA Tarafından Soruşturma!

İngiltere üzerinden bu yıl dikkatleri üzerine çeken diğer soruşturmalar da mevcut. Dijital krediler alanındaki start-up şirketi Monzo geçtiğimiz ay da kara para aklama yasaları üzerinden potansiyel ihlalleri gerekçesiyle FCA tarafından soruşturma oluştuğunu açıkladı. Bu tür gözetim sorunlarında da hızlı büyüme sebebiyle genelde başka tür sorunlarda mevcut oldu. Bunlardan birisi uyumluluk ve müşteri tanıma süreçleri müşteri edinme hızına ayak uyduramayan fintek şirketlerinin karşı karşıya olduğu sorunlarıdır.

1 Milyar Dolar Ceza
1 Milyar Dolar Ceza

Monzo’nun Alman rakibi N26 da kara para aklama konularında oluşturulması gereken kontrol mekanizmalarındaki arızlalar nedeniyle Alman piyasa düzenleyici kuruluşu BaFin tarafından iki kez uyarıldı. Şirket bu yıl içerisinde de düzeltme süreçlerini denetlemek amacıyla özel bir gözetim organı üzerinden oluşum gerçekleştirdi.

“Son yıllarda Avrupa ülkeleri piyasa düzenlemeleri konusundaki yaptırımlarıyla ABD ve Asya’daki otoriteleri geride bıraktı. 2021’deki tazminat cezalarının yarısından fazlası sadece Hollanda’dan geldi. Bunun nedeni büyük ölçüde, “birkaç yıl boyunca ve yapısal bazda” kara para aklama yasalarını ihlal etmekle suçlanan ve daha sonra savcılarla 480 milyon euroluk bir anlaşmaya varan Hollanda bankası ABN Amro’dan kaynaklanıyor.”

100 Milyar Sterlinden Fazla Kayıp

100 Milyar Sterlinden Fazla Kayıp
100 Milyar Sterlinden Fazla Kayıp

Dünya geneli içinde kara para aklamalarda temel boyut, İngiltere’nin Brexit’in sonrasında yürürlüğe giren Yaptırımlar ve Kara Para Aklamayla Mücadele Yasası gibi devletlerde de yeni yasalar üretmesine yol açmıştır. İngiltere Ulusal Suç Dairesi, kara para aklamanın her yıl ülke içerisinde 100 milyar sterlinden fazla kayıp oluşmasına mal olduğunu tahminleri meydanda.

Kroll rapor, yeni yasa üzerinden “gelecekte daha fazla yaptırım uygulanmasına yol açacağı” belirtildi. Rapor üzerinde, “2021 ve sonrasında büyük para cezaları ve cezai yaptırımlar görmeyi bekleyebiliriz” ifadelerine yer verildi.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.