Ana SayfaGündemMerkez Bankası Kararı Ne Anlama Geliyor?

Merkez Bankası Kararı Ne Anlama Geliyor?

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Merkez Bankası kararı ile uygulamaya alınan işlemlerde erken faiz indirimlerine karşı dövizlere yönelimi engellemek adına 1 Temmuz’da alınan karar ile karşılık oranlarında yapılan 2 puan artış gündeme geldi.

Merkez Bankası kararında yabancı para mevduatlarında ve kıymetli maden depo hesaplarına uygulamada zorunlu karşılık oranları 200 baz puan artış gördü. Vadesiz ve 1 yıl vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranları %21’den %23’e kadar yükseliş gördü. 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli döviz hesapları içinde de zorunlu karşılık oranı ise yüzde 15’ten yüzde 17’ye çıktı.

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni oranlara göre 17 Eylül’de yürürlüğe gireceği belirlendi. Yapılan değişikliklerde de zorunlu karşılıklarda tutar olarak ne kadar değişiklik meydana geleceği üzerine açıklamalarda TCMB’den henüz açıklama yapılmadı.

Merkez Bankası Kararı

Merkez Bankası Kararı
Merkez Bankası Kararı

Düzenleme ile Merkez Bankası hem rezerv olarak artış yaşamayı hem de bankaların dövizlerini tutmasını maliyet olarak artırmayı hedeflemekte. Söz konusu olan düzenlemelerde kur üzerinde mevcut fiyatlarında etki olmadı. Dolar/TL’de 8,44-8,45 seviyesindeki işlemler devam ediyor.

Deniz Yatırım Strateji ve Araştırma Bölüm Müdürü Orkun Gödek söz konusu kararda son dönemlerde sistem üzerinden gözlemle yabancı paralarda mevduat artışlarından sonrasında TCMB’nin brüt rezervlerini artıma isteğinde okuduklarında fiyatlamalara karşı etkisinde de nötr olundukları açıklandı.

Döviz Masa İşlemcisinden Açıklamalar

Döviz Masa İşlemcisinden Açıklamalar
Döviz Masa İşlemcisinden Açıklamalar

Bankacıların bu karar üzerinde ağırlıklı olarak 1 Temmuz’da alınan ZK kararın devamı olarak yorumlanmaya devam ediyor. Banka 1 Temmuz tarihinde rezerv opsiyon mekanizması ile ekim ayından itibaren TL cinsi ZK’ların döviz cinsi tutulması hakkında %20’den önce %10’a sonrasında da %0’a indireceği söylenmişti. TCMB’nin bugün alınan kararında ise söz konusu ZK kararı TL cinsi ZK’lar açısından döviz cinsi tutulma hakkının kaldırılacağı takvim ile uyumlu bir çizelgede gerçekleşmiş olduğu belirtildi.

Bazı banka çalışanları tarafından ise bu kararın erken faiz indirimine karşı dövize yönelimlerinde engelleme önlemi olarak yorumlama yapıldı. Bu yorumlar azınlıkta kaldığından bir bankanın döviz masası işlemcisi şu açıklamaları dile getirdi:

“TCMB’nin kararı önümüzdeki haftaki PPK öncesi alması farklı yorumlar oluşturuyor. Karara faiz indiriminde dövize yönelimi engellemeye hazırlık olarak yorumlar da var. Ancak biz kararın ROM imkanındaki TL cinsi ZK’lar için döviz cinsi imkanın kaldırılması nedeniyle oluşan boşluğun teknik olarak tamamlanması amaçladığını düşünüyoruz” dedi.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.