Ana SayfaGündemKamu Bankalarında Açık Artıyor!

Kamu Bankalarında Açık Artıyor!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Kamu bankalarında açık artıyor ve veriler üzerinde döviz açık pozisyonun büyüdüğü analiz edildi. 22 Ekim haftasında bakılan verilerde kamu bankalarında net döviz açık pozisyonu yarım milyar dolara ulaştı.

Geçen yıl içerisinde ağustos ayında 12.2 milyar dolar ile rekor açık veren kamu mevduat bankaları Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık verilerinden elde edilen analize göre 22 Ekim haftasında 456 milyon dolar döviz pozisyon açığı verdi. Kamu bankalarında açık artıyor ve son haftalarda TL’deki değer kaybının hızlanması sonrasında kamu mevduat bankalarında döviz açık pozisyonunda büyüme görülüyor.

BDDK tarafından elde edilen verilere göre kamu bankalarında açık, 22 Ekim haftasında kamu mevduat bankaları üzerinden analiz gerçekleşti. Sonuç olarak ise net döviz açık pozisyonu verilerinde 456.3 milyon dolar bulundu. 15 Ekim haftasında ise 372,2 milyon dolar, 8 Ekim haftasında ise 337.6 milyon dolar net açık pozisyon elde edildi. Kamu mevduat bankalarında ise en son 9 Temmuz haftasında mevduat bankaları içerisinde elde edilen net veriler üzerinden döviz fazlası vermişlerdi.

Kamu Bankalarında Açık!

Kamu Bankalarında Açık!
Kamu Bankalarında Açık!

16 Temmuz haftasına göre birlikte tekrar eden ve yeniden gözden geçirilen nette döviz açığı veren kamu mevduat bankalarında verilere odaklanıldı. Elde edilen net açığı ise ekim ayıyla birlikte artışını ivmelendirdi. Dolar/TL’nin de sert hareketlerin yaşandığı ekim ayı boyunca kamu mevduat bankalarında net döviz açığı vermeye devam edildi. BDDK, bankalarının üzerinden döviz pozisyon açığında yaşanan art arda 2 haftadan uzun bir süreyle öz kaynakların yüzde 20’sini aşması istenmiyor.

Bankacılık Sektörüne Etkiler

Bankacılık Sektörüne Etkiler
Bankacılık Sektörüne Etkiler

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, aktif kalitesine benzer şekilde son dönemlerde kurlar üzerinde meydana gelen artış konusuna bakarak da bankalar için gayet sağlam durumda olduğunu belirterek periyodik olarak gerçekleştirdikleri stres testleri üzerinden başta kurlarda meydana gelen artış olmak üzere makroekonomik göstergelerin bankacılık sektörüne etkilerinin yakından takip edildiğini ve olumsuz sonuç gözlemlenmediğini vurguladı:

“Bilindiği üzere, sektörümüz yabancı Para Net Genel Pozisyonu Yönetmeliği çerçevesinde özkaynaklarının yüzde 20’sini aşacak ölçüde, kısa veya uzun pozisyon alamamaktadır. En güncel verilere göre sektör nette 5.6 milyar dolar fazla pozisyondadır. Bu otomatik düzeltme mekanizması, sektörün mali sağlamlığı için kur riskini belirli bir düzeyde tutmaktadır” diye konuştu.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.