Ana SayfaGündemVatandaşın Banka Borcu Da Arttı Takibi De!

Vatandaşın Banka Borcu Da Arttı Takibi De!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Yüksek enflasyon yaşanıldığı için TL’de görülen değer kaybı ve ekonomide normalleşme sürecine göre artan talep bireylerin kredi kartı ve kredili mevduat hesabının da artışına neden oldu ve vatandaşın banka borcu artış gösterdi.

Kredi kartı harcamalarında 9 ay içerisinde yüzde 30,4, KMH yüzde 41,3 artış gösterirken BDDK’nın takibe atma esnekliğinde yaşananlara rağmen bireysel krediler üzerinden takipte alacak miktarı da vatandaşın borcuyla beraber yüzde 21,88 yükseliş gördü.

Bu yılın başından itibaren hem ekonomi üzerinden normalleşmenin etkisi hem Türk Lirası’ndaki değer kaybı hem de yüksek enflasyon sonucunda etkiler gösterdi. Vatandaşın banka borcunda artışında bireylerin kredi kartı ve kredili mevduat hesabı harcamalarının hızla artmasına neden oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) üçüncü çeyrek Fintürk verilerinden elde edilen bilgilere göre her ilde bireylerin kredi kartı ve kredili mevduat hesabının büyüdüğünü ortaya koyuyor.

Vatandaşın Banka Borcunda Artış Devam Ediyor!

Vatandaşın Banka Borcunda Artış Devam Ediyor!
Vatandaşın Banka Borcunda Artış Devam Ediyor!

Verilere bakılan yapılan yorumlara göre 9 ay üzerinden kredi kartı harcamaları toplam düzeyde yüzde 30,44 artış gösterdi. En yüksek artış gösteren şehir ise yüzde 43,44 ile Hakkari oldu. Kredili mevduat hesabında yapılan harcamaları ise toplamda yüzde 41,31 yükseliş gösterirken KMH’ta en fazla artış gösteren il ise yüzde 59,1 büyüme sonucunda Tunceli oldu. BDDK’nın sorunlu kredileri takibe atma esnekliğinin durumuna rağmen bireylerin takipteki kaldıkları kredileri de hızla artış gösterdi. Takip edilen krediler toplam veriler üzerinden elde edilen yüzdelerde 21,88 olurken Hakkari’de yüzde 112,7 artış yaşandı.

Kredi Kartı Harcamaları
Kredi Kartı Harcamaları

BDDK eylül sonundan başlayarak sorunlu kredilerin takibe atılma esnekliğinden kademeli olarak sona erilme yaşanacağını açıkladı. Eylül sonuna kadar ise bankalar esnekliği kullanarak BDDK’nın 9 aylık Fintürk verilerinde ise bu esnekliğe rağmen işlemlere devam etti. Bazı iller üzerinden bireysel krediler konusunda takibe düşen kredi miktarından 2020 yılsonuna göre ikiye katlandığını da meydana getirildi.

Vatandaşın Banka Borcu ile Kredi Kartı Harcamaları Hızlandı

Kredi Kartı Harcamaları Hızlandı
Kredi Kartı Harcamaları Hızlandı

TL üzerinde görülen değer kaybının yanı sıra yüksek enflasyon nedeniyle alım gücünde oldukça düşüş yaşayan vatandaşın kredi kartı ve kredili mevduat hesabı harcamalarında da yükseliş görüldü. Veriler üzerinden ise sektörde bireylerin kredi kartı kullanımlarının yanı sıra yılsonuna göre büyümelerinde yüzde 30,44 seviyesinde artış görüldü. Öyle ki kredi kartı harcamaları üzerinden elde edilen çift haneli büyümeleri göstermeyen il de bulunmamakta. En düşük artış üzerinden bile yüzde 19,3 ile Kocaeli’de yaşanan durumda kalan 80 il üzerinden yüzde 20’nin daha üst seviyelerinde bireysel kredi harcamaları büyüme gösterdi. İllere göre hesaplanan bu verilerde en fazla kredi kartı harcamalarının artış gösterdiği il yüzde 43,44 ile Hakkari olmuştur. Hakkari’yi yüzde 42,23 ile Şırnak, yüzde 39,51 ile Van, yüzde 37,53 ile Ağrı, yüzde 37,3 ile Bitlis takip etti ve takibe düşen kredilerin seyrinde de ön sıralarda olan bu illerin durumunda kredi kartı harcamalarının da yükseldiği dikkat çekti.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.