Ana SayfaGündemHalkbank Davasında Yeni Gelişme

Halkbank Davasında Yeni Gelişme

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Halkbank davasında son başvurusunda tekrardan yargılanmayı ve yeni bir duruşmayla mahkemenin de daha önce almış olduğu ret kararını gözden geçirmesini talep ediyor.

Daha önceki zamanlarda ABD’de yargılandığı iddiasıyla, İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi’ne bir alt mahkeme kararını temyiz için başvuran ve temyiz talebi reddedilen Halkbank davasında, mahkemeye yaptığı yeni bir başvuruları gerçekleştirdi.

Halkbank davasında gerçekleşen 27 sayfalık yeniden yargılanma ve yeni bir duruşmaya çıkma talebi bankanın ABD içerisinde bulunan avukatları Robert M. Cary, Simon Latcovich, Eden Schiffmann James w. Kirkpatrick’ın imzasıyla adım atıldı. Adalet Bakanlığı’nın elektronik başvuru sistemi üzerinden 5 Kasım gününde yapılmış oldu. Halkbank’ın avukatları tarafından da başvuru dilekçeleri aynı mahkeme esnasında 22 Ekim tarihinde aldığı gerekçeli kararı da ekleme yaptı.

Halkbank Davasında Dilekçeler

Halkbank Davasında Dilekçeler
Halkbank Davasında Dilekçeler

VOA Türkçe’den Can Kamiloğlu’nun haberine göre, Halkbank üzerinden başvuru esnasında şimdiye kadar ülke tarihinde ilk kez “Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası” kapsamında olan bir kurum. ABD’de yargılanması için mahkeme heyetinden geriye tepki olarak yeşil ışık yaktığı, mahkeme kararının da son derece önemli bir hukuki hata yaptığı belirtildi.

ABD Anayasa Mahkemesi’nden, “Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası” kararına uygun yabancı devlet kuruluşları üzerinden bu ülkede yargılanması adına izin vermediği belirtildi. İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi’nin üç hakimi olarak da mahkeme heyetinden 12 Nisan tarihinde yapılan duruşma sonrasında da Halkbank’ın bir kamu kuruluşunun olduğu iddiasıyla temyiz edilmesinden dolayı yaptığı başvuruyu 22 Ekim’de değerlendirdiklerini belirttiler. Halkbank’ın, “Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası” kapsamına göre ise ABD’de yargılanamayacağı yönünde oluşan temyiz başvurusundan da reddettikleri bir cevap geldiğini açıklamıştı.

Gerekçeye yönelik verilen kararda kuruluş tarafından ticari faaliyetleri olduğunu ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını deldiğinin de Amerikan finans sisteminden kullanarak bir milyar doları aşan bir miktarda kara para akladığının ve bankacılık sahtekarlığı yaptığının saptandığı belirtti. “Amerikan mahkemelerinin Halkbank’ı yargılama hakkı vardır. Bir alt mahkemenin bu yönde daha önce almış olduğu karar doğrudur. Kararı özetlemek gerekirse Halkbank’ı yargılama yetkisine sahibiz. Halkbank’ın davanın reddine ilişkin talebini reddedilmiştir. Bir alt mahkemenin Halkbank’ın ABD’de yargı sürecinin devam etmesiyle ilgili aldığı geçerlidir” denilmişti.

Halkbank’tan Açıklama

Halkbank'tan Açıklama
Halkbank’tan Açıklama

Halkbank tarafından da ABD’de verilen kararın sonrasında da kararı temyiz edeceğini belirterek karar sonrasında şu açıklamayı yapmıştı:

Bankamızın ABD’de devam eden ceza davasıyla ilgili olarak Yabancı Devlet Yargı Bağışıklığı Yasası (FSIA-Foreign Sovereign Immunities Act) uyarınca New York İkinci İstinaf Mahkemesi nezdinde yapmış olduğumuz itiraz Mahkeme tarafından reddedilmiştir. İkinci İstinaf Mahkemesi’nin ret kararının temyiz edilmesi için tüm yasal haklarımız kullanılacaktır. Kamuoyunun ve yatırımcıların bilgilerine sunarız.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.