Ana SayfaKrediler12 Bankaya Tazminat Davası

12 Bankaya Tazminat Davası

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Tüketici Hukuku Enstitüsü Başkanı Hakan Tokbaş, yaptığı açıklamalarla kartel yaptığı belirlenen bankalara tazminat davası açılabileceğini söyledi. Tokbaş, Rekabet kurulu tarafından belirlenen raporda 21 Ağustos 2007 ile 22 Eylül 2011 tarihleri arasında 12 tane bankanın kartel faizi uyguladığının tespit edildiğini bu sebeple bu bankalara 1 milyar 116 milyon 957 bin 468 lira idari para cezası kesildiğini söyledi. 

2013 yılında yapılan bu kartel faizi tespitinde, bankalar bu iddaaları reddetmiş ve karşı dava açmıştı. 2015 yılında Ankara 2. İdare Mahkemesi tarafından bu iddaalar reddedilmiş ve davalar iptal edilmişti. Daha sonra Danıştay 13. Dairesine bu kararın bozulması için başvurulmuş ve sonuç yine değişmemiş Danıştay da bu kararı onaylamıştı. 

Tokbaş bu kurul sonucu çıkan kararın müşteriler için olumlu bir yanı olduğunu belirtti. Tokbaş, Ceza alan bu 12 bankadan belirtilen tarihler arasında kredi, kredi kartı ya da mevduat hesabı açan müşterilerin bankalara tazminat davası açma hakkının olduğunu dile getirdi. Müşterilerin karar doğrultusunda kartel faizi uygulayan bankalara 3 kat tazminat davası açma hakkı bulunuyor. 

Tokbaş, 2007 ile 2011 yılı arası bankaların kartel oluşturması sonucu serbest piyasada sorunların ortaya çıktığını, faiz oranlarının da bu dönem normal seyrinin üstüne çıktığını belirtti. Bu dönemdeki sorunlar sebebiyle suçlu olan bankaların cezalandırılması gerektiğini savunan Tokbaş, bu bankalar yüzünden birçok müşterinin ve kamunun zarar gördüğünü belirtti. 

Tüketici Sorunları Derneği Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu’ da 12 bankanın suçunun tespiti ve onayı hakkında, tüketicilerin istedikleri takdirde kendilerine uygulanan faizi dava yoluyla 3 kat olarak geri alabileceklerini belirtti. Ağaoğlu bu konuda tüketici mahkemeleri ve hakem heyetlerinde tıkanıklık olmaması adına BDDK’nın devreye girmesinin gerektiğini, sorunların ana kaynağında çözülmesinin daha sağlıklı bir yol olacağını belirtti. Ağaoğlu, BDDK’nın belirtilen bankalara tebligat göndermesi gerektiğini de sözlerine ekledi. 

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.