Ana SayfaEkonomiIMF Çin Yuanını Para Sepetine Ekledi

IMF Çin Yuanını Para Sepetine Ekledi

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Uluslararası Para Fonu (IMF) yazılı bir açıklama yaparak Çin’in resmi para birimi olan Yuanı bugünden itibaren 5. para birimi olarak kullanacaklarını açıkladı. Çin’in para birimi olan Yuan Özel Çekme Hakları (SDR) sepetine eklendi.

Uluslararası Para Fonu’na ait SDR paketinde şimdiye kadar 4 adet para birimi bulunuyordu. Bunlar arasında dolar, sterlin, avro ve yenin para birimleri yer alıyordu. Bugün itibari ile bu 4 para birimine Çin para birimi Yuan da eklendi. Yuanın Özel Çekme Hakları sepeti içinde payı yüzde 10,92 olarak hesaplanacak. Bu hesaplama ile Yuan Özel Çekme Hakları sepeti içinde en yüksek paya sahip üçüncü para birimi olarak yerini alacak.

 SDR sepetinde yeni sıralama ile en yüksek pay yüzde 41,73 ile dolara ait. İkinci yüksek pay yüzde 30,93 ile avroya aitken üçüncü sıraya Yuanın gelmesiyle dördüncü en yüksek pay sahibi para birimi ise yüzde 8,33 ile yen oldu. SDR içinde en düşük payın sahibi olan para birimi ise sterlin olarak kaldı. Sterlinin sepet içindeki yüzdesi 8,09 olacak.

Çin Yuanının SDR sepetine eklenen beşinici para birimi olmasıyla ilgili olarak konuşan IMF Başkanı Christine Lagarde, SDR sepetinin büyümesinin tüm dünya piyasasında önemli bir dönüm noktası oluşturacağını belirtti. Özellikle IMF ve Çin piyasaları için bu değişikliğin büyük önem taşıdığını dile getiren Lagarde, avronun kabul edilmesinden sonra ilk kez Özel Çekme Hakları sepetine yeni bir para biriminin eklendiğini bildirdi. Yeni para sepeti 1 Ekim 2016 tarihinde kullanılmaya başlandı. 

Çin para biriminin SDR’ye eklenmesiyle ilgili yorum yapan analistler bu yeniliğin Çin’e 1 Trilyon değerinde fon kazandıracağını ifade ettiler. Analistler 1 Trilyon değerinde olan bu kazanımın 5 yıl içinde gerçekleşeceğini dile getirdi. 

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.