Ana SayfaDiğer İş İlanlarıMemur Alımlarında Sözlü Sınav ve Mülakat Geliyor

Memur Alımlarında Sözlü Sınav ve Mülakat Geliyor

Yayın tarihi:

Google Haberlere Abone Ol:

Resmi kurumlarda personel alımlarında bu tarihe kadar merkezi yerleştirme sistemi yapılıyordu. Fakat bundan sonra artık sözlü sınav sistemleri ile personel alımları gerçekleştirilecek. Sistemin yasalaştırılması ile birlikte kamu kurumlarına alınacak memurların tamamı sözlü sınavlardan geçecek. Böylelikle soruşturma yapılmadan memur olan kişi olmayacak. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu kişilerin kamuda çalışmasının önüne geçilmiş olunacak. Daha önce Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmen alımlarında uygulanan sistem 2017 yılı itibari ile ilk olarak Sağlık Bakanlığı’nda da uygulanacak. Diğer bütün bakanlıklar bu sisteme geçecek. 

KPSS puanının yanında sözlü sınav puanları da yer alacak 

Kamu alanında bütün bakanlıklar içinde en çok sözleşmeli personelin bulunduğu bakanlıklar Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlığı olarak belirlendi. Bu iki bakanlıkta görev alacak sözleşmeli personellerin tamamı sözlü sınavdan ve mülakattan geçirildikten sonra iş başı yapabilecekler. Bu sırada personellere güvenlik ve arşiv soruşturmaları da yapılacak. İki bakanlık dışındaki diğer tüm bakanlıklara da 2017 yılı içerisinde aynı sistem getirilerek yasalaştırılmaya çalışılacak. Bu uygulama ile birlikte sadece KPSS puanına bakılarak alımlar yapılmayacak. Yeni sistemde KPSS puanına ek olarak sözlü sınav notları da eklenecek. Sistemin temel amacı FETÖ mensubu bireylerin kamuda çalışmasının önüne geçilmesi sağlanacak. 

Soruları çalarak devlet içinde yapılandılar 

Şu anki mevcut sisteme göre kamu alanında çalışmak isteyen memur adayları B grubu kadrolar için KPSS’ye girerek ÖSYM tarafından açıklanan kontenjanlara başvuruda bulunuyorlar. Yüksek puan alarak tercih yapan kişiler yerleştirilerek yeni görevlerine başlayabiliyorlar. Bu sistemde özellikle FETÖ mensubu üyeler kolaylıkla atanabiliyordu. Soruları çalarak kendi üyelerine dağıtan FETÖ böylelikle üyelerinin yüksek puanlar elde etmesini sağlayarak kamuda yapılanıyorlardı. Bu sistemde göreve başlayacak kişilerin sadece adli siciline bakılıyordu. Bu nedenle teröristlerin ayırt edilmesi imkansızlaşıyordu.  

Gelecek olan yeni sistemdeki sözlü sınav ile birlikte ÖSYM’nin merkezi yerleştirme sistemi de tarihe karışacak. Memur olmak isteyen kişiler KPSS’ye girdikten sonra sözlü sınavlardan ve mesleğe uygun mülakatlardan geçerek değerlendirmeye alınacak. Bu sayede merkezi yerleştirme yerine kurumsal alımlar yapılmış olunacak. Kamu alanında ilk defa çalışmaya başlayacak kişilerin güvenlik ve arşiv taraması yapılarak FETÖ mensubu olup olmadığı öğrenilmeye çalışılacak. KPSS puanı ve sözlü sınav puanı ne kadar yüksek olura olsun güvenlik soruşturmasından geçemeyen adaylar hiçbir şekilde kamu alanında memur olarak görev yapamayacak. 
 
Sınav ve atamalar ÖSYM tarafından yapılıyor 

Merkezi yerleştirme sistemine göre Devlet Personel Başkanlığı tüm ülke genelindeki kamu kurum ve kuruluşlarındaki personel açığına ve taleplerine göre kontenjan listesini belirleyerek ÖSYM’ye bildiriyor. ÖSYM tarafından yapılan KPSS ile birlikte puanlarına göre tercih yapan adaylar yerleştirme aşamasına geçiyor. Merkezi yerleştirme ile birlikte kadrolu memur ve KİT sözleşmesine sahip personeller ilgili kurumlara atanarak çalışmaya başlıyorlar. Başta öğretmenler olmak üzere diğer meslek grubu mensubu adaylar bu uygulamanın dışında tutuluyor. 

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.