Ana SayfaKredilerToplamda 1,9 Trilyon Lira Değerinde Kredi Kullanıldı

Toplamda 1,9 Trilyon Lira Değerinde Kredi Kullanıldı

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi tarafından açıklanan istatistiklere göre, bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar aracılığı ile kullanılan nakit kredi miktarı 1 trilyon 909 milyar liraya çıktığı öğrenildi. 

TBB tarafından açıklanan verilere göre kullanılan kredi miktarında 2016 yılı ağustos ayı itibari ile 2015 yılının aynı ayına oranla yüzde 10 artış gerçekleşti. Toplam seviyesi 1 trilyon 909 milyar liraya ulaştı. Bu kredilerin 1 trilyon 826 milyar lira kadarı bankalar tarafından kullanılırken, 36 milyar kadarı finansal şirketler tarafından, 26 milyar lirası finansman şirketler tarafından ve 22 milyar lira kadarı da faktoring şirketleri tarafından doğrudan kullanıldı.  

Ağustos 2016 itibari ile geçen aynı dönemindeki tasfiye olacak alacaklarda yüzde 29 oranında artış gerçekleşerek 60 milyar lira seviyesine çıktı. Tasfiye olacak olacaklar ile krediler arasındaki oran geçen aya nazaran yüzde 0,1 artış ile yüzde 3,1 seviyesine ulaştı. Banka sektöründe bu oran yüzde 2,9 iken, faktoring şirketlerinde yüzde 7,4 finansal kiralama şirketlerinde ise yüzde 6,8 olduğu TBB tarafından açıklanan veriler neticesinde öğrenildi. 

İmalat sanayi sektöründe kredi büyüme hızı oranı yüzde 0,2 olarak kayıtlara geçti. 

TBB Risk Merkezi verileri neticesine göre 2016 Ağustos ayı döneminde kurumsal kredilerin nakit krediler içindeki oranı 2015 Ağustos ayı dönemine nazaran yüzde 0,6 oranında artış ile yüzde 77,3 oranına ulaştığı görüldü. İmalat sanayi yüzde 26,3 oranı ile en çok kredi kullanılan sektör olurken bunu yüzde 17,6 oranı ile ticaret sektörü ve yüzde 10,7 oranı ile de inşaat sektörü takip etti. 

En fazla bireysel kredi kullanılan il İstanbul oldu. 

Bireysel kredi kullanımında yüzde 6,9 oranında artış gerçekleşti. Toplam kredi miktarı 433 milyar liraya ulaştı. Bireysel kredi kategorilerinde en çok artışın gerçekleştiği kredi taşıt kredileri oldu. Toplamda yüzde 10,3 oranında bir artış gerçekleştirdi. 

2016 Ağustos ayı dönemi itibari ile kullanılan bireysel kredilerde ihtiyaç kredileri yüzde 37,2 oranına sahipken, konut kredileri yüzde 36,7 oranına, kredi kartlarında kullanılan krediler yüzde 19,2, taşıt kredileri ise yüzde 6,9 oranına sahip oldu. 

Son bir yıl içerisinde bireysel kredi kullanan kişi sayısı 1,8 milyon artarak toplam olarak 26,7 milyon kişi sayısına ulaşmış oldu. Toplam kullanılan bireysel kredi miktarı ortalama olarak 16,2 bin lira düzeyinde gerçekleşti. 

TBB tarafından açıklanan verilere göre en çok kredinin kullanıldığı il İstanbul oldu. Toplamda 154 milyar liralık kredi alımı yapıldı. İstanbul’u Ankara 43 milyar liralık kredi ile takip ederken hemen ardından İzmir 28 milyar liralık kredi ile geldi.  

Kredi kullanımında İstanbul son bir yıl içinde yüzde 9,8 oranında artış göstererek bu alanda lider oldu. Kişi başına kullanılan ortalama kredi miktarında Van, Ankara ve Mersin ilk üç sırayı aldı.  

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.