Ana SayfaEkonomiEmekli ve Memurlar için Maaş Zam Oranları Belli Olmaya Başladı!

Emekli ve Memurlar için Maaş Zam Oranları Belli Olmaya Başladı!

Haziran ayı enflasyon verilerinin yüzde 1 ya da 2 çıkması durumunda memur emeklileri için zam oranları yüzde 14-15’i bulabilir. Diğer emeklilerin maaş zam oranlarıysa yüzde d16-17 arasında gerçekleşebilir.

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Emekli ve memurlar için maaş zam oranlarının açıklanmasında geri sayım başladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanana ilk 5 aylık enflasyon verileri yeni zam oranlarını büyük ölçüde belirledi.

TÜİK verilerine göre 2023 yılının ilk 5 ayında enflasyon yüzde 15.26 olarak gerçekleşti.

Haziran ayında enflasyonun yüzde 1 ya da 2 olarak gerçekleşmesi durumunda ilave refah payıyla beraber memur ve memur emeklileri için yüzde 14.25-15.38 arasında zam uygulanacak. Diğer emekliler içinse uygulanacak zam oranı yüzde 16.71-17.56 civarında olacak. 2023’ün başında memur ve memur emeklilerine yüzde 8 toplu sözleşme zammı, yüzde 8.48 enflasyon farklı ve yüzde 13.52 refah payı olmak üzere totalde yüzde 30 civarında zam uygulanmıştı. Temmuz ayında yüzde e6 toplu sözleşme zammının yanı sıra açıklanacak enflasyon verileri yüzde 1 olursa yüzde 7.79’luk enflasyon farklı eklenecek ve totalde 14.25 zam yapılacak. Enflasyonun yüzde 2 olması halindeyse yüzde 8.85’lik enflasyon farkıyla totalde yüzde 15.38 zam söz konusu olacak. Bu verilerle en düşük memur emeklisinin maaşı 7 bin 782 TL’den 9 bin 14 TL’ye çıkacak.

TÜFE Aşağı Çekilmeseydi Zam Yüzde 20 Olabilirdi

TÜFE Aşağı Çekilmeseydi Zam Yüzde 20 Olabilirdi
TÜFE Aşağı Çekilmeseydi Zam Yüzde 20 Olabilirdi

Maaş zam oranlarıyla alakalı olarak basında yer alan haberlere göre SSK ve Bağ-Kur emeklileri ilk altı aylık enflasyona oranı kadar zam alacağından, TÜFE’nin yüzde 1 ya da 2 olarak açıklanması durumunda zam oranı yüzde 16.41-17.56 civarında olacak. İlave bir artış söz konusu olmazsa en düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL’den 8 bin 817 TL’yi bulacak. Seçim öncesinde verilen ücretsiz doğalgaz enflasyona sıfır olarak yansıtılıp aşağı çekilmeseydi, zam oranı yüzde 20’yi bulabilirdi.

Maaş Zam Oranları için Refah Payı Önemli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan en düşük memur maaşının 22 bin TL seviyesine çıkarılacağı, emekli aylıklarının da paralel olarak artırılacağını söylemişti. Bu söylemlerin temmuz ayında gerçekleştirilmesi halinde 6 aylık enflasyon farkının çok daha üzerinde bir refah payı eklenecek. Bu doğrultuda en düşük memur maaşının 22 bin TL’ye yükseltilmesi için toplu sözleşme ve enflasyon farkı da dahil olmak üzere yüzde 75 civarında zam yapılması gerekecek. Ayrıca yüzde 60 civarındaki refah payının emekliler için de maaş zam oranlarına uygulanması söz konusu olacak.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.