Ana SayfaEkonomiEv Alacaklar Kime Borçlanmalı?

Ev Alacaklar Kime Borçlanmalı?

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Ev sahibi olmak hemen herkesin hayalidir. Kısıtlı imkanlarıyla bu hayali gerçekleştirmeye çalışanlar için borçlanarak ev almak zaruridir. Borçlanmak ise her zaman hane bütçesine ek yük getirmektedir. Zira finansman temin etmek maliyetli bir iştir.

Ev alacakların her zaman aklını kurcalayan ve yanıt aradıkları soruların başında geliyor: Ev alırken kime borçlanmalıyım? Bankalara mı, yoksa müteahhit firmalara mı?

İnşaat Şirketleri Atakta

Konut sahibi olmak isteyenler için çeşitli konut kredisi kampanyaları düzenleyen bankalarla; evi satan inşaat şirketleri arasındaki amansız rekabet sürüyor. Bankalar son aylarda konut kredisi faiz oranlarını 120 ay vadede yüzde 0,95’lere kadar çekerken, inşaat şirketlerinde bu oran yüzde 0,75’lere kadar gerileyebiliyor.

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ile gayrimenkul danışmanlık şirketi Reidin tarafından 22 bin konut üzerinde yapılan araştırmaya göre markalı konut projelerinde banka kredili alım oranı geçtiğimiz Temmuz ayında yüzde 42 olarak gerçekleşti. Bunun parasal karşılığı ise 139 milyar Türk Lirası. Ağustosta ayında banka kredisi kullanarak ev alanların oranı yüzde 30’a gerilese de toplamda bankalardan kullanılan konut kredisi miktarı 141 milyar Türk Lirasına yükseldi. Senetli alım ise temmuz ayında yüzde 23 paya sahipken bu oran ağustos ayında yüzde 38’e kadar tırmandı.

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı rakamlarına göre Eylül ayında toplam 5.856 adet ev satışı gerçekleştirilmiştir. Bu evlerin alımı için müşterilerin kullandığı finansman kanalları arasında bankaların payı yüzde 15’e gerilemiş durumda. 930 ev banka kredisi ile alınırken, 4bin 926 ev ise banka kredisi kullanılmadan, inşaat şirketlerine borçlanılarak satın alınmış durumdadır. Bu durumun karşısında banka yönetimlerinin konut kredisi kampanyalarına ağırlık verebilecekleri yorumları yapılıyor.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.