Ana SayfaEkonomiEsnafın Önünü Açacak Yasa Meclisten Geçti!

Esnafın Önünü Açacak Yasa Meclisten Geçti!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

“Ticari işlemlerde taşınır rehni kanunu” dün itibari ile meclisten geçerek yasalaştı. Söz konusu kanun ile; çiftçiye, esnafa, küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ), tüccara, serbest meslek erbabına kolay finansman sağlamanın yolu açılıyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi “ticari işlemlerde taşınır rehni kanunu” ile 3,2 milyon tacir ve esnafın kolay finansmana erişeceğini dile getirdi. Tüfenkçi; bu kanunla piyasada önemli bir reformun gerçekleşeceğini belirtti.

Esnaf Ekipmanını da Teminat Olarak Gösterebilecek

İşletmeler ticari faaliyetleri için gerekli olan finansmanı sağlarken finansal kuruluşlardan yararlanıyorlar. Finansal kuruluşlar ise finansman sağlarken genellikle taşınmaz malları teminat olarak kabul etmekteler. Fakat finansmana ihtiyacı olan ticari aktörlerin mal varlıkları kimi zaman istedikleri finansmanı sağlayacak kadar yeterli görülmüyor kredi verecek finansal kuruluş tarafından. Bu durum kimi işletmeler ve esnaf için ekonomik açıdan büyüyememe, yeni yatırımlar yapamamaya neden oluyor. Örneğin finansal kuruluşların kredi verebilmek için şart koştuğu malların yüzde 73’ü taşınmaz mallardan oluşuyor. Oysa Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) mal varlığının yüzde 44’ü makine ve ekipmanlardan, yüzde 34’ü ise alacaklardan oluşmakta. Sadece kalan yüzde 22’si taşınmaz mallardan oluşmakta. Dolayısıyla yüksek miktarda finansmanı finansal kuruluşlardan sağlayamıyorlar. Bu kanun ile kredi piyasalarında durgunluğa neden olan sermaye- teminat uyumsuzluğunun önüne geçmek hedefleniyor.

KOBİ Finansman Sağlayacak, Türkiye Büyüyecek!

“Ticari işlemlerde taşınır rehni kanunu” nun uzun çalışmalar ve incelemeler sonucunda oluşturulduğunu belirten Tüfenkçi; kanunun 1 Ocak 2017’de yürürlüğe gireceğini belirtti. Ayrıca Tüfenkçi; bu kanunla birlikte ticari aktörlerin daha kolay finansmana ulaşacağını, bunun sonucunda ise üretim ve yatırımın artacağına dikkat çekti. Domino etkisi yaratacak düzenlemenin istihdamdan vergi gelirlerine kadar her alanda iyileşme yaratması beklenmektedir.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.