Ana SayfaEkonomiOteller Boş, Turizm Can Çekişiyor

Oteller Boş, Turizm Can Çekişiyor

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Turizmde talep arzı karşılamıyor. İstanbul’da yataklar boş kaldı. Boş kalan yataklar 3 milyar dolara mal oldu. Fakat arzı artırmaya devam ediyoruz; 47 bin 685 yeni yatak kapasitesi geliyor.

Son yıllarda komşu ülkelerimizde ki savaşlar, ülkemize yapılan terör saldırıları, kimi illerimizde yaşanan canlı bomba saldırıları, Türkiye’nin dış ülkelerdeki “güvenli ülke” izlenimini baş aşağı etti. Zira bu bombalı saldırılarda Türk vatandaşları gibi yabancı turistler de hayatını yitirmişti. Yaşanan bu acılı günler turizm alanında da Türkiye’yi bir darboğaza sürükledi.

Turist Sayısında Büyük Düşüş

Yapılan araştırmaya göre 2016 yılının ilk 9 ayında İstanbul’a gen turist sayısında 2 buçuk milyon azalma görülüyor. Turizmdeki düşüşün maliyeti 2016 yılı sonunda 10 milyar doları bulacağı ifade ediliyor. Bir başka şekilde ifade edecek olursak turizm gelirleri yüzde 30 azalma yaşamakta. Ekonominin sallanmasında turizmde yaşanan bu yüzde 30’luk düşüşün etkisi olduğu belirtiliyor.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) İstanbul üzerinde bir araştırma yaptı. Yapılan bu araştırmaya göre İstanbul’daki otellerde boş kalan yatakların oranı yüzde 65. Ayrıca boş kalan yatakların mali kaybı 3 milyar dolar civarında. İstanbul’da turizm sektörü 2015 yılında da düşüş göstermişti. 2016 yılının daha iyi olacağını düşünen yatırımcılar talebin çok üzerinde yatırım yaptılar. Örneğin İstanbul konaklama merkezlerinde 186 bin 302 yatak kapasitesi bulunmakta. Hali hazırdaki bu 186 bin 302 yatağın inşaat maliyet değeri 4,5 milyar dolar.

Şu an yapım aşamasında olan ya da henüz yatırım aşamasında olan 47 bin 685 yatak kapasitesi bulunmakta. Bu 47 bin 685 yatak kapasitesi için yapılan yatırım ise 1,3 milyar dolar. Bu 1,3 milyar dolar ile birlikte sektöre yapılan yatırımın 5,8 milyar doları bulacağı ifade ediliyor. Sonuç olarak toplamda 233 bin 987 yatak kapasitesi bulunuyor İstanbul konaklama tesislerinde. Lakin 2016 yılında kullanılabilir durumda olan kapasitenin bile yüzde 65’inin boş kaldığı belirtiliyor.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.