Ana SayfaEkonomiTavukçulara Bir Darbe de Musul’dan

Tavukçulara Bir Darbe de Musul’dan

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Dünyada tavukçuluk sektöründe üretim ve pazarlama noktasında 8. Konumda bulunan ülkemizde sektör zor günler yaşıyor. Avrupa’nın en büyük 3. Tavuk üreticisi konumunda bulunan Türkiye, ürettiği tavuğun büyük bir kısmını ihraç etmektedir.

Son yıllarda komşu ülkelerimizde yaşanan iç karışıklıklar ve bunalım ortamı nedeniyle; gelirinin büyük kısmını ihracat yaparak sağlayan tavukçuluk noktası adeta durma noktasına geldi.

Son Darbe Musul Operasyonu

Özellikle yıllardır yanı başımızda devam eden Suriye iç savaşı nedeniyle söz konusu ülke ile ticaretimiz neredeyse tamamen kesilmiş durumda. Bir diğer komşu ülkemiz Irak’ta durum nispeten iyiyse de yine de ülkenin yakasından karışıklıklar ve şiddet düşmüyor.

Ülkemizin tavukçulukta üretiminin yüzde 50’den fazlalık kısmı Irak’a ihraç edilmektedir. Bu nedenle Irak ülkemiz tavukçuluk sektörü açısından adeta kilit öneme sahiptir. İran ve Irak ile olan ilişkilerimizin son dönemde istenilen düzeyde olmaması, Rusya ile olan ilişkilerimizin de uçak düşürme krizinden sonra henüz eski noktasına ulaşamaması nedeniyle tavukçuluk sektörü ihracatta zor günler geçiriyor.

Son iki yıldır sürekli daralma yaşayan tavuk ihracatı; tam Rusya ile ilişkiler düzeliyor sektör canlanacak derken,  Musul operasyonu ile bir darbe daha aldı. Irak’a yapılan tavuk ihracatı Musul operasyonu nedeniyle tamamen bitmiş durumda.

Savaş Biterse Sektör Canlanır

Ülkemizde 2015 yılında gıda sektörü ortalama yüzde 10 büyüme kaydederken, tavukçuluk sektörü bunun aksine yüzde 25 düzeyinde daralma yaşadı. Sektörün içinde bulunduğu darboğazdan kurtulabilmesi için ya yeni pazarlar keşfetmesi gerekiyor, ya da komşu ülkelerde yaşanan iç karışıklıkların bir an önce son bulması.

Sektör oyuncularının ilk beklentisi Musul operasyonunun bir an önce tamamlanarak ilk ihracat seçeneğimiz olan Irak’ın tekrar devreye girmesi yönünde. 

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.