Ana SayfaEkonomiKonut Satışları Hız Kesmiyor

Konut Satışları Hız Kesmiyor

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Konut satışları ülkemizde yaşanan tüm olumsuz gelişmelere rağmen hız kesmiyor. Bilakis artarak devam ediyor. Geride bıraktığımız Eylül ayında da ev sahibi olanların oranında yükselme görüldü.

Geride bıraktığımız Eylül ayında konut satışı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17.8 arttı ve yaklaşık 110 bin kişi ev sahibi oldu. Bankaların konut kredilerini düşürmesiyle ipotekli satışlar 1 buçuk yıl sonra en yüksek seviyeyi gördü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre eylülde ülke genelinde yaklaşık 110 bin konut satıldı. Geçen ay satılan konut sayısı Ağustos ayına göre yüzde 5 azalırken, geçen yılın Eylül ayına göre ise yüzde 17,8 artış gösterdi.

15 Temmuz Sonrası Cumhurbaşkanı Devreye Girdi

Ülkemizin yaşadığı kanlı darbe girişimi sonrası gayrimenkul firmalarının başlattığı kampanyalar ve ardından konut kredilerinde yapılan indirim ile satışlar arttı. 150 metrekareden büyük evlerde yüzde 18 olan KDV’nin yüzde 8’e çekilmesi, yüzde 75 olan banka kredisi kullanım oranın da yüzde 80’e çıkması konut alıcısını harekete geçirdi. Yılın ilk 9 ayında satılan konut sayısı 935 bini aştı. Geçen yıl toplamda 1 milyon 300 bin konut satıldığını hatırlatan sektör temsilcileri bu yıl da 2015’in gerisinde kalınmayacağını söylüyor.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bankalara faizleri indirme çağrısı yapmıştı. Başta kamu bankaları olmak üzere bu çağrıya kulak vererek faiz oranlarını bir miktar gerileten bankalar konut satışının artmasında önemli bir paya sahip oldu. Ancak bunla birlikte konut faizlerinde bankalarca uygulanan aylık yüzde 0,9-1 puan bandı halen uzmanlar ve ev alacak vatandaşlar açısından yüksek görülmeye devam etmektedir.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.