Ana SayfaEkonomiİran İle İkili Ticaret Hacmi Hedefi 30 Milyar Dolar

İran İle İkili Ticaret Hacmi Hedefi 30 Milyar Dolar

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Türkiye ile İran’ın ortaklaşa düzenlediği ve bu sene Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin ev sahipliği yaptığı “Türkiye-İran Tarım İş Forumu’nda” kürsüye çıkan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik birbirinden önemli açıklamalar yaptı.

Türkiye ile İran arasında yapılan tarım iş forumu toplantılarının bundan sonra geleneksel hale getirilmesi ve her sene tekrarlanması planlanmaktadır.

Türkiye İran’ın Avrupa’ya Açılan Kapısıdır

İran, Türkiye’nin Asya’ya açılan kapısı, Türkiye de İran’ın Avrupa’ya açılan kapısı olduğunu belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik sözlerine şöyle devam etti:

“Bu sebeple biz Türkiye olarak İran ekonomisini rakip olarak değil, tarihi İpek Yolu’nda olduğu gibi birbirini tamamlayan iki büyük ve dinamik pazar olarak görmekteyiz. Bunun bir göstergesi olarak da göreceli üstünlüğe sahip olduğumuz ürünlerin ticaretini kolaylaştırıcı önlemleri içeren “Türkiye- İran Tercihli Ticaret Anlaşması’nı” 2014 yılında imzaladık. Bununla beraber İran’a yönelik ekonomik yaptırımların kalkmasıyla ikili ticaretimizin hızla yükseleceğine eminim. 2013 yılında 22 milyar doları bulan fakat geçen yıl 9,7 milyar dolara kadar gerileyen ikili ticaret hacmimizi Sayın Cumhurbaşkanımızın koyduğu 30 milyar dolar hedefine çıkarmak için her alanda olduğu gibi tarım alanında da çok yoğun bir çalışma içerisinde olmamızı gerekli kılmaktadır.”

Tarımın İkili Ticaretteki Payı Çok Düşük

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik; “10 milyar dolara yakın bir ticaret hacmi içerisinde tarımsal ürün ticaretimizin payı 353 milyon dolar. Bu da sadece yüzde 3,6 gibi bir orana tekabül etmektedir. Bu oran çok az, mutlaka yükseltmeliyiz. Tarım İş Forumlarının ikincisini düzenliyoruz. Aslında biz bakanlık olarak Tarım İş Forumlarının ilkini İran’da gerçekleştirecektik fakat 15 Temmuz dolayısıyla seyahat gecikince ilkini Gürcistan’da gerçekleştirdik. İş dünyamızın temsilcilerini Gürcistan’da, Gürcistan iş dünyasıyla, tarım sektörüyle buluşturduk. Ekonomi Bakanlığımız daha makro ölçekte ticari faaliyetleri dizayn ederken biz özellikle spesifik olarak tarım alanındaki tüm gelişmeleri ilgili partnerlerin birbirleriyle konuşmaları noktasında çok önemsediğimizi vurgulamak istiyorum” dedi.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.