Ana SayfaEkonomiYeni ÖTV Düzenlemesi 1,6 Motorlu Araçların Geleceğini Etkileyecek!

Yeni ÖTV Düzenlemesi 1,6 Motorlu Araçların Geleceğini Etkileyecek!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Bakanlar Kurulu’na 1,6 motor ve daha düşük motor silindir hacmine sahip olan ancak lüks sınıfına giren araçların Özel Tüketim Vergisi’ni (ÖTV) iki katına kadar çıkarılması yetkisi verildi.

Bakanlar Kurulu’na verilen yetki bununla da kalmıyor. Yeni çıkan kanunla; Bakanlar Kurulu’na araçların ÖTV’sini bir katına kadar artırma yetkisi de verildi.

Lüks Sınıfına Giren Araçların Fiyatı Yüzde 50’yi Aşan Oranlarda Artacak!

Ülkemizde satılan otomobillerin fiyatını belirleyen asli unsur ne yazık ki araçların fabrika çıkış fiyatları değil. Bunun üzerine aracın cinsine, motor hacmine, yolcu taşıma kapasitesine ve daha bir çok özelliğine göre değişen oranlarda vergi ilaveleri yapılmaktadır. Aracın ülkemize giriş fiyatının üzerine öncelikle yüzde 40 yüzde 50 civarında değişen oranlarda ÖTV zammı yansıtılmaktadır. Ortaya çıkan fiyat üzerine ise bir de Katma Değer Vergisi (KDV) uygulanmaktadır. KDV oranı da taşıtlar için yüzde 18 seviyesindedir. Nihayeten araç uygulanan vergiler sonucunda iki katına varan oranlarda zamlanmış olarak alıcısının karşısına çıkmaktadır.

Ülkemize 1,6 motor hacmine sahip lüks sınıfa giren otomobiller ortalama 100 ile 150 bin Türk Lirası fiyat ile giriş yapmaktadır. Bunun üzerine belirttiğimiz gibi ÖTV ve KDV eklenmektedir. Önceden eklenen yüzde 50 oranındaki ÖTV, Bakanlar Kurulu Kararı ile yüzde 100 oranına yükseltildiğinde aracın fiyatı otomatik olarak yüzde 50 zamlanmış olacak. Bir de yüzde 18 oranındaki KDV miktarı bu zamlı fiyat üzerinden alınacağı için; önceki fiyata oranla zam oranı yüzde 55 seviyesini bulacak.

Hal böyle iken daha önce 1,6 ve altında motor hacmine sahip lüks otomobillerin ülkemizde satışının nasıl bir trende gireceği merak konusu. Otomotiv uzmanlarına göre düzenleme gerçekleşirse bu sınıftaki araçların satışı bıçak gibi kesilecek, müşteri farklı alternatiflere yönelecek.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.