Ana SayfaEkonomiRusya ile Olan Kriz Enflasyon Canavarını Vurdu!

Rusya ile Olan Kriz Enflasyon Canavarını Vurdu!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Merkez Bankası’nın yayımladığı enflasyon raporuna göre 2016 yılında İstanbul’un enflasyonu yüzde 5,5 puan gerileyerek yüzde 6,6 seviyesinde gerçekleşti. Geçen yıl Rusya ile yaşanılan kriz İstanbul’un enflasyon rakamlarını olumlu yönde etkiledi.

Rusya’nın kapılarından dönen sebze ve meyvelerimiz İstanbul’da piyasanın altında kalan rakamlarla İstanbul’da tüketiciyle buluştu. Ayrıca Rusya’dan gelen turist sayısındaki azalmaya binaen genel tüketim mallarında fiyatların sabit kalması da İstanbullu’nun yüzünü güldürdü.

İstanbul Başta Olmak Üzere Tüm Ülkede Gıda Fiyatları Geriledi!

Fiyatlarda artış yaşanmaması İstanbul ekonomisini olumlu yönde etkiledi ve enflasyon rakamlarında büyük düşüş yaşandı. Enflasyon rakamları yüzde 5,5 civarında azalarak yüzde 6,6 seviyelerinde kaldı. Rusya krizi 2016 yılında, tüm bölgeler için değerlendirildiğinde, turizmdeki daralma; 2016 yıl sonu değerlendirmesine göre ülke genelinde gıda enflasyonunda yüzde 1,7 civarında bir azalmayı sağlamıştır.

Rusya’dan gelen turistlerin tercih ettiği illerden biri olan Antalya’da da, turist sayısındaki azalmanın etkisi enflasyonda yüzde 5 civarında bir düşüş sağlamıştır. İstanbul ve Antalya daha çok turist alan iller olduğundan, bu iller krizden daha çok etkilenmiştir. Merkez Bankası’nın yayınladığı enflasyon raporunda; fiyat istikrarının sağlanması amacıyla enflasyona odaklı kararlı bir duruş göstermenin ve yapısal alanlara öncelik vermenin önemi vurgulandı. Ayrıca vergilerin enflasyona olan etkisinin artması sebebi ile enflasyona katkısının yüksek olduğu belirtilmiştir. Bu sebepten enflasyonun yükselmesini engellemek adına maliye ve para politikasının eş zamanlı hareket etmesinin önemli olduğu vurgulanmıştır.

Birçok konuda tahterevalli sistemi ile hareket eden ekonominin; gelecek yıl ülkemize Rus turist gelmesi ile enflasyonu bir nebze artıracağı, turizmcinin ise yüzünü güldüreceği tahmin edilmektedir.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.