Ana SayfaEkonomiTürkiye’nin Sağlık Harcamaları Her Geçen Yıl Katlanarak Artıyor!

Türkiye’nin Sağlık Harcamaları Her Geçen Yıl Katlanarak Artıyor!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) istatistiklerine göre ülkemizde sağlık harcamaları her geçen yıl katlanarak artıyor. 2011-2015 dönemini kapsayan son 5 yılda ülkemiz yaptığı sağlık harcamalarında muazzam artış kaydetti. Ülkemiz geride bıraktığımız 5 yıllık süreçte sağlığa toplam 430 milyar Türk Lirası harcadı.

Söz konusu meblağ 5 yılın toplamı olmakla birlikte, 2015 yılı bu tutarın yüzde 25’ini tek başına sağladı. Bahse konu harcamalarının kahir ekseriyetinin ithalat kaynaklı olduğu düşünüldüğünde, sağlık harcamalarının en büyük cari açık sebeplerinden biri olduğu aşikar.

5 Yılda Yüzde 50’den Fazla Artış!

Türkiye 2011 yılında toplam 68 milyar 600 milyon Türk Lirası sağlık harcaması yaparken, diğer senelerdeki muazzam artış sosyal güvenlik sistemini tehdit ediyor. 2012 yılında yaklaşık yüzde 12 artan sağlık harcamaları 76 milyar 360 milyon Türk Lirası noktasına ulaştı.

2013 yılında 84 milyar 390 milyon Türk Lirası düzeyine çıkan sağlık harcamaları, 2014 yılında ise 94 milyar 750 milyon Türk Lirası seviyesine ulaştı. Her sene gerçekleşen rutin artış, 2015 yılında da devam etti. 2015 yılında gerçekleşen toplam sağlık harcamaları 104 milyar 570 milyon Türk Lirası düzeyine yaklaştı.

2011- 2015 dönemini kapsayan 5 yıllık süreç dikkate alındığında, ülkemizin yaptığı sağlık harcamaları yüzde 52’ye varan oranlarda artış göstermiş durumda. Bu devasa artış oranı devlet bütçesini ve sosyal güvenlik sistemini tehdit ediyor.

Kişi başına düşen sağlık harcaması meblağı da söz konusu dönemde adeta patladı. 2011 yılında kişi başına yıllık yaklaşık 880 Türk Lirası harcayan Türk halkı, 2015 yılına gelindiğinde kişi başına yaklaşık 1.350 Türk Lirası sağlık harcaması yapmaya başladı. Bu devasa artış gelecek adına endişelendiriyor. Zira önümüzdeki 5 yıllık süreçte sağlık harcamalarının aynı hızla artması durumunda söz konusu harcamaların 5 yılda ekonomik olarak ülkemize yansımasının 650 milyar Türk Lirası’nı bulacağı ön görülüyor. 

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.