Ana SayfaEkonomiResmi Gazete’de Yayımlandı: Artık Kamu İhalelerinin Türk Lirası İle Yapılması Zorunlu!

Resmi Gazete’de Yayımlandı: Artık Kamu İhalelerinin Türk Lirası İle Yapılması Zorunlu!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Kamu İhale Kurumu’nun mevzuatında 6 yönetmelik değişikliğine gidildi. Gidilen yönetmelik değişiklikleri Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bahse konu yönetmelik değişiklikleri ile, kamu kurum ve kuruluşlarına yaptıkları ihalelerde “Türk Lirası” kullanma zorunluluğu getirildi.

Kamu kurumları tarafından ihale yolu ile yapılan mal ve hizmet alımları ile yapım işleri için daha önceleri dövizle ihaleye çıkılabilmekte idi. Yapılan son değişiklik neticesinden bundan sonra kamu kuruluşları yalnızca Türk lirası üzerinden ihaleye çıkabilecek, teklif alabilecek ve sözleşme yapabilecek.

Kurdaki Artış Kararın Alınmasında Etkili Oldu!

Amerika Birleşik Devletleri Başkanlık seçimleri sonrasında Donald Trump’ın seçimden zaferle ayrılması nedeniyle hızla yükselişe geçen Amerikan Doları, 1 aylık zaman diliminde Türk Lirası karşısında yüzde 15 değer kazandı. Türk Lirası’nın bu kadar hızlı ve güçlü şekilde değer kaybetmesi, kriz söylentilerinin ayyuka çıkmasına neden oldu.

Bu duruma önlem almak için çeşitli adımlar atan hükümet ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, nispeten başarılı oldu. Bu hafta itibari ile dolar bir miktar geri çekildi. Bununla birlikte orta ve uzun vadede Türk Lirası’na olan rağbetin artırılması yönünde çalışmalarına hız veren hükümet, kamu kurum ve kuruluşlarının yabancı para ile ihale yapmasını yasaklamış oldu.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında ihaleye çıkarak mal ve hizmet alımı yapan kamu kuruluşları artık ihalelerde yalnızca Türk lirası üzerinden teklif alacak ve Türk Lirası üzerinden sözleşme yapacak.

Bahse konu 6 değişiklik; Çerçeve Anlaşma İhaleleri Uygulama Yönetmeliği, Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği, Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği ile Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nde yapıldı.

Devlet; Türk Lirası’na olan güvenini ortaya koyan bu adımla, ekonomi piyasalarına da yeni bir mesaj vermiş oldu.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.