Ana SayfaEkonomiKredinizin Dosya Masraflarını Geri Alabilirsiniz

Kredinizin Dosya Masraflarını Geri Alabilirsiniz

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Dosya Masraflarını Geri Alabilmek Mümkün

Bankaların kredi kullanan müşterilerinden aldığı bazı masrafları Tüketici Hakem Heyeti haksız şart olarak görmektedir ve söz konusu masrafların hukuki yollar ile alınmasını sağlamaktadır. Tüketici Hakem Heyeti söz konusu masrafları tüketici ile istişare edilmeden sözleşmeye dahil edildiğine dayanarak dürüstlük kurallarına aykırı görmektedir. Bu yüzden kredi kullanmış olan kişilere dosya masraflarını geri alma fırsatı sunmaktadır.

Fakat kredi masrafı konusunda dikkat edilmesi gereken bir konu vardır. Bu konuda banka tarafından alınan tüm ücretlerin dosya masrafı kalemine girmediğidir. Banka tarafından alınan ipotek ücreti, sigorta ücretleri, ekspertiz ücreti gibi ücretler dosya masrafı kalemi içerisinde yer almamaktadır. Dosya masraflarının genel olarak bankaların kasasına doğrudan giren faiz dışı paralar olarak tanımlanmak mümkündür. Dolayısıyla kredi tahsis ücreti gibi ücretleri almak mümkünken ipotek, ekspertiz vb. ücretleri iade alamazsınız.

2014 Ekim ayından önce aldığınız kredilerin dosya masraflarınızı 4077 sayılı Tüketici Kanunu gereği hukuki yollarla geri alabilirsiniz. Söz konusu dosya masraflarını geri almak için öncelikle sizden alınan dosya masraflarını belgelemeniz gerekir. Daha sonra ilk olarak dosya masraflarını belgeleyen belge ve dilekçeyle kredi kullandığınız bankaya başvurabilirsiniz. Bankanız olumlu cevap vermediği taktirde bir dilekçe ve alınan dosya masraflarını gösteren belge ile Kaymakamlık ve Valilik binalarında bulunan Tüketici Hakem Heyetini başvurmanız gerekir. Sizden alınan kredi masrafları 2014 Ekim ayından önce alınmışsa söz konusu dava lehinize sonuçlanacaktır.

2014 Ekim ayı itibari ile kredinin %5’i olmak şartı ile bankaların kredi masrafı alması yasal bir zemine oturtulmuştur. Dolayısıyla 2014 Ekim ayından sonra alınan dosya masraflarını geri almak nerdeyse imkansızdır. Fakat banka tarafından alınan dosya masrafı kredi miktarının %5’ini geçiyorsa dosya masrafını almak mümkün olabilir.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.