Ana SayfaBankacılıkKartel Faizi Nedir?

Kartel Faizi Nedir?

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Kartel Faizi Konusuna Genel Bir Bakış

Kartel sözlüğe baktığınızda ekonomik bir terim olarak karşınıza çıkar. Kartel terim anlamıyla birbirinden bağımsız firma veya şirketlerin daha fazla kar elde etmek amacıyla resmi olmayan yollar ile birleşmesidir. Bu durum şirket ve firmalara yarar sağlarken tüketicinin zarar etmesine sebep olur. Bu yüzden kartel oluşturmak hem Tüketici Kanunu’na hem de Rekabet Kurulu’na göre yasal sayılmaz.

Kartel faizi piyasada bulunan birkaç bankanın anlaşarak daha fazla faiz karı elde etmek amacıyla piyasadaki faiz oranının üzerinden faiz belirlemesidir. Bu durum rekabet dışı olduğu ve tüketicinin aleyhine olduğu için yasal bir statüye sahip değildir.

Kartel faizi konusu Türkiye gündemine Av. Şule ALAGÖZ ÇİTİl’in 12 bankayı kartel oluşturarak faiz belirledikleri için dava açması ve Danıştay’ın davayı bankaların aleyhine sonuçlandırmasıyla gündeme geldi. Bu dava sonuncunda söz konusu bankalara Rekabet Kurulu tarafından idari para cezası kesilirken bu bankalardan kartel faizi uygulandığı zaman aralığında kredi alanlara da tazminat alma şansı doğdu.

Rekabet Kurulu tarafından yürütülen inceleme sonucunda söz konusu 12 bankanın 21 Ağustos 2007 ile 22 Eylül 2011 yılları arasında kartel faizi uyguladıkları ortaya çıktı. Danıştay’ın kararının ardından 12 bankanın kartel uyguladığı kesinleşmesiyle birlikte 21 Ağustos 2007- 22 Eylül 2011 yılları arasında söz konusu bankalardan konut kredisi, ihtiyaç kredi, araç kredisi ve çeşitli krediler alanların tazminat alabilmeleri yüksek bir ihtimal taşımaya başladı.  

Kartel faizi uyguladıkları anlaşılan bankalar arasında ING Bank, TEB, Garanti Bankası, Halk Bankası, Akbank, HSBC Bank, Finansbank, İş Bankası, Vakıfbank, Denizbank, Yapı Kredi Bankası, T.C Ziraat Bankası yer alıyor. 

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.