Ana SayfaEkonomiYumurta Fiyatları Neden Patladı?

Yumurta Fiyatları Neden Patladı?

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Yumurta fiyatları günden güne artmaya devam ediyor. Özellikle son 1 haftada yumurta fiyatları ikiye katlandı. Geçen hafta marketlerde 8- 10 lira civarında satılan yumurtanın kolisi hali hazırda 20 lirayı bulmuş durumda. Vatandaş 1 haftalık süreçte meydana gelen müthiş artış karşısında şaşkın durumda.

Dünya öyle bir hale geldi ki; yumurta zammının altında dahi dolaylı yoldan da olsa siyasi mülahazalar yatıyor. Şöyle ki; Türkiye 2 yıl öncesine kadar Irak’ın tavuk ve tavuk ürünlerinde en büyük tedarikçisi konumundaydı. Ancak Irak’ta son zamanda yönetime Şii ağırlıklı yöneticilerin gelmesiyle birlikte, Türk tavukçuluğu üzerine çeşitli oyunlar oynanmaya başlandı. Türk tavukçuluk sektörü “kuş gribi” söylemiyle Irak’ta bitirilmeye çalışıldı. Bunda tam olarak başarılı olunamasa da fırsattan istifade eden İran’lı tavukçular hemen Irak pazarını ele geçirdi. Lakin geçtiğimiz hafta İran’da meydana gelen kuş gribi vakasından dolayı 1 milyona yakın tavuğun hastalanması ve yaklaşık 600 bininin itlaf edilmesiyle İran değil yumurta ihracatı yapmak, iç piyasaya dahi yetecek kadar yumurta bulamaz oldu.

Türk Yumurtacısına Gün Doğdu!

Bölgenin en büyük tavuk ve yumurta tedarikçisi konumunda olan Türkiye, İran’da ortaya çıkan kuş gribi vakasının ardından hem İran’ın hem de Irak’ın ilk aklına gelen seçenek oldu. Ülkemize gelen İran’lı tüccarlar yaklaşık 3 dolara temin ettikleri yumurtanın kolisini ülkelerinde 8 dolar civarında satmaya başladırlar.

İran’ın çekilmek zorunda kaldığı Irak’tan da Türk yumurtasına talep yoğun. Bu noktada olan yine bizim vatandaşımıza oldu. Aslında yeterli miktarda yumurta üretilmesine rağmen, ülkemizdeki fırsatçılar, yurtdışı fiyatına iç pazara yumurta satmaya başladılar. Geçtiğimiz hafta itibari ile 8 liradan başlayan yumurtanın koli fiyatı maksimum 11 liraya kadar çıkıyordu. Hali hazırda 13 liradan başlayan yumurtanın koli fiyatı hipermarketlerde 20 liranın dahi üzerinde.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.