Ana SayfaBankacılıkKara Listede Olanlar Kredi Çekebilir mi?

Kara Listede Olanlar Kredi Çekebilir mi?

Kara Listede Olanlar Kredi Çekebilir Mi? Kara Listede Yer Alanların Kredi Çekme İhtimalleri Nelerdir? Detaylar İçin...

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Bankalar kredi kullanmış veya kredi kartı kullanan müşterilerini borç ödeme alışkanlıklarına göre sınıflandırır. Bu sınıflandırmayı kredi notu veya banka sicili ile yapar. Bankalar kredi veya kredi kartı borcunu zamanında ödeyenlerin kredi notunu yükselterek bir nevi kişileri mükâfatlandırırken kredi veya kredi kartı borcunu zamanında ödemeyenleri kredi notunu düşürerek cezalandırır. Bununla birlikte eğer kişiler kredi borcunu veya kredi kartı borcunu belli bir süre kadar ödemezlerse bankalar o kişiyi kara listeye alır.

Kara Listeye Neden Girilir?

Bankalar kredi borcunu veya kredi kartı borcunu 90 gün içerisinde geçte olsa ödeyenlerden sadece gecikme faizi alır ve kredi notunu düşürür. Fakat kredi veya kredi kartı borcunun ödenmeme durumu 90 günü geçmesi halinde bankalar kişilerin hakkında yasal takip başlatırlar. Bununla birlikte bankalar kredi veya kredi kartı borcunu 90 gün boyunca ödemeyen kişilerin banka sicilini bozar ve kara listeye alır.

Kredi Yasal Takip ve İdari Takip Süreçleri!

Kara Liste Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Kara liste sorgulaması yapmanın pek çok yöntemi vardır. Bunlardan biri bankaya sormaktır. Bankaya kredi ya da kredi kartı başvurusu yaparken banka çalışanı size bu hizmetlerini veremeyeceğini söylerse tüm detayları banka çalışanından öğrenebilirsiniz. Böylelikle kara liste sorgulaması araştırmasına girmezsiniz.

Diğer bir yöntem findeks üzerinden kara liste sorgulaması yapmaktır. Findeks üzerinden sorgulama yapmak için findeksin internet sitesinde girmelisiniz. Eğer adınız kara listede görünüyorsa kredi notunuz da düşüktür demektir. Bunun nedeni ise kredi kartı ya da kredi taksitlerini ödememenizdir. Findeks üzerinden kara liste sorgulaması için ödeme yapmanız gerekmektedir. Bu tutar ise 10 TL+KDV’dir.

Kara Listede Miyim?

Bir diğer yöntem ise e-devletten kara liste sorgulaması yapmaktadır. Eğer bankaya gitmek ya da findeks üzerinden para vererek sorgulama yapmak istemiyorsanız e-devletten kara liste sorgulaması yapabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken ilk olarak e-devlet sistemin giriş yapmak ve TBB (Türkiye Bankalar Birliği)’nin sayfasına gitmektir. Bu sayfadan kara listede olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.

SMS ile Kara Liste Sorgulama Yapılır mı?

SMS ile kara liste sorgulaması yapmak da mümkündür.

Yasal Takipte Olanlara Kredi Çıkar mı?

Eğer banka ile ilişkiniz varsa mutlaka bir kredi notunuz vardır. Bugüne kadar hiç banka ile ilişkiniz bulunmamışsa kredi notunuz yoktur. Kredi kartınız var, öncesinde kredi çekmişseniz, bankalarda mevduat hesaplarınız varsa kredi notunuz mutlaka oluşmuştur. Bu da yaptığınız ödemelere göre belirlenir.

Yasal süreçte olduğunuzda borçlarınızı tamamen kapatırsanız kredi notunuz hızlı bir şekilde yükselir. Kredi notunuz yükseldiğinde ise hem kara listeye girmemiş olursunuz hem de banka gözünde iyi müşteri olarak görülürüsünüz. Yasal takip süreci 90 gündür. 90 gün sonra bankalardan kredi almanız kolaydır. Yani kredi çıkar. Ancak ödemelerinizi yapmalısınız.

Sicili Bozuk Olanlara Nasıl Kredi Çıkar?

Kredi notunun düşmesinin nedeni her zaman ödenmemiş borçlardır. Kredi notunun yükselmesi ve sicilin temizlenmesi için 5 sene belirlenir. 5 sene geçtikten sonra çok rahat kredi kullanabilirsiniz. Ancak öncesinde mümkün değildir.

Kırmızı Kalem Yiyenler Kredi Çekebilir Mi?

Sosyal medyada sicili bozuk olanlara kredi çıkartılır gibi paylaşımlar görüyor olabilirsiniz. Bunlara itibar etmemelisiniz. Sicili bozuk olanlara kredi çıkartılır paylaşımında bulunanlar dolandırıcılardır. Kesinlikle kişisel bilgilerinizi paylaşmamalısınız.

Sicilim bozuk, kredi çekmek istiyorum diyorsanız bunun için birkaç yöntem var. Bunlar;

  • Kefil Göstermek: Eğer kredi notunuz düşükse mutlaka kefile ihtiyacınız var. Kefilin ise ortalama 6 aylık sigortalı çalışan olması gerekiyor. Eğer kefil olacak kişi evliyse eşinden izin alması gerekir. Çünkü kefil olmak demek, borçlu olan kişi borcunu ödeyemediği takdirde borcunu öderim sözünü vermektir.
  • Yüksek Gelir Göstermek: Yüksek gelir göstererek de kredi çekmeniz mümkündür. Örneğin ev sahibiyseniz kira gelirinizi gösterebilirsiniz. Ek geliriniz varsa bunu da gösterebilirsiniz.
  • Teminat Göstermek: Teminat göstererek de kredi çekmeniz mümkündür. Ancak bu durumda ipotekli kredi temin edilir. Yani teminat gösterdiğiniz malın üzerine ipotek konulur. Borcunuzu ödeyemediğiniz durumda teminat gösterdiğiniz menkulünüz elinizden alınır.

Kara Listeden Nasıl Çıkılır?

Kara listeden çıkmak istiyorsanız borcunuzu ödemeli ve “borcu yoktur” yazısı almalısınız. Ancak bu ikisini de gerçekleştirdiğinizde hemen kara listeden çıkmak mümkündür. Bunun için bir süre geçmesi gerekir. Bu süre 5 sene olarak belirlenmiştir. 5 seneden önce kara listeden çıkmak mümkün değildir. Ancak borcunuzu ödemediğiniz müddetçe 5 senelik süreç daha da uzayabilir.

Kara Listeden Çıktıktan Sonra Kredi Nasıl Alınır?

Kara listeden çıktıktan sonra kredi almak kolaydır. Özellikle de maaş müşterisi olduğunuz bir banka bulunuyorsa o bankadan kredi almak çok kolaydır. Çünkü banka sizin düzenli maaş aldığınızı net bir şekilde görür.

Eğer maaş müşterisi olmadığınız bir bankadan kredi almak istiyorsanız hesap açtırmanız gerekir. Daha sonra o banka ile ilişkilerini iyi tutmanız gerekir.

Kara Listeden Çıktıktan Sonra Kredi Kartı Nasıl Alınır?

Kara listeden çıktıktan sonra kredi kartı almak da kolaydır. Eğer maaş müşterisi olduğunuz bir banka varsa banka size hemen bir kredi kartı çıkarır. Ancak bunun limiti düşük olabilir. Limiti yükseltmek için ödemelerini düzenli yapmalısınız. Hatta mümkünse otomatik ödeme talimatı vermelisiniz.

Kara Listede Olanlara Kredi Veren Bankalar

Kredi Notu Düşük Olanlara Kredi Veren Bankalar

Kara listeye girmiş kişiler kredi veya kredi borçlarını ödeseler dahi bir süre kredi çekemezler. Çünkü kara listeden çıkmak ya da banka sicilini düzeltmek kolay değildir. Kara listeye girenler en az 5 yıl boyunca kredi kullanamazlar ve kredi kartı almazlar. Kara listeye girenler 5 yıl sonra kredi çekebilme hakkına kavuşsa dahi banka sicili silinmediği için bankacılık işlemlerini gerçekleştirmek eskisi kadar kolay olmaz.

Fakat bu durumda bir istisna vardır.  Eğer kara listeye girmişseniz veya banka siciliniz bozulmuşsa çıkacak sicil affı sizi kurtarabilir. Sicil affı yasama erkinin çıkaracağı bir kanun ile mümkün olmaktadır. Ve sicil affı her zaman gündeme gelen bir konu değildir.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.