Ana SayfaEkonomiAvrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan Türk Lirası’na Sürpriz Destek!

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan Türk Lirası’na Sürpriz Destek!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

8 Kasım’da gerçekleştirilen ABD Başkanlık seçimlerini sürpriz şekilde Donald Trump’ın kazanmasının ardından aşırı şekilde değerlenen Amerikan Doları, geçtiğimiz hafta Fed’in yaptığı faiz artırımı hamlesi ile de yerini güçlendirdi. Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin dolar karşısında erimesinden Türk Lirası’na payını aldı. Aradan geçen zaman diliminde yaklaşık yüzde 20 dolayında değer kaybeden Türk Lirası’na Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) sürpriz bir destek geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk Lirası’na destek çağrısı akabinde Türk Halkı’nın duyarlılığı ile milli para birimimiz bir nebze olsun toparlanmıştı. 3,60 seviyesinden dönen Amerikan Doları, iç piyasadaki kurum ve kuruluşların dövizden Türk Lirası’na geçme kararı alması ile birlikte bir miktar esnedi ve hali hazırda 3 buçuk lira seviyesinde dalgalanıyor.

Yurtdışından İlk Destek!

İç piyasadaki aktörler Türk Lirası’na destek verirken, yurtdışından da Türk Lirası’na destek gelmesi sevindirici bir gelişme oldu. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası da (EBRD); Türk şirketlerin döviz baskısından kurtulması için finansal kaynak desteğini Türk Lirası’na çevirme kararı aldı.

EBRD Türkiye Direktörü Jean-Patrick Marquet tarafından yapılan açıklamada; Türk şirketlerine Türk Lirası cinsi kredi sağlanarak döviz riskinin ortadan kaldırılacağı belirtildi. 2016 yılı içerisinde dört projeyi Türk Lirası cinsinden fonladıklarına dikkat çeken Marquet, bunun 3’ünün bono birinin de Borsa İstanbul yatırımı olduğunu belirtti.

Türk Ekonomisine güvendiklerini deklare eden Marquet; Türkiye’de şehir hastaneleri projelerine, KOBİ’lere, araba üretim şirketlerine ve enerji şirketlerine de kredi verdiklerini açıkladı.

2014 yılında Türkiye’ye toplam 1,4 milyar Euro yatırım yapan EBRD; ülkemize yaptığı yatırımı 2015 yılında 1 milyar 900 milyon Euro’ya çıkarttı. 2016 yılında da yatırımını artıran EBRD, bu ülkemize yıl yaklaşık 2 milyar Euro yatırım yaptı.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.