Ana SayfaEkonomiElektriğe Zam Yolda Mı? Spot Elektrik Fiyatları Patladı!

Elektriğe Zam Yolda Mı? Spot Elektrik Fiyatları Patladı!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Son günlerde elektrik fiyatlarında anormal artışlar yaşanıyor. Bu artışlar öyle bir hal aldı ki; günlük spot elektrik birim fiyatı yüzde bine varan oranda zamlanarak, geçen hafta bin 900 lirayı buldu.

Geçtiğimiz hafta elektrik fiyatlarında yaşanan anormal artış ile; günlük ortalama elektrik fiyatı 586 Türk Lirası seviyesine çıktı. Bu seviye tarihi rekor demek. Serbest piyasada yıllık ortalama elektrik fiyatı 140 Türk Lirası; Aralık ayı ortalama elektrik fiyatı ise 225 Türk Lirası seviyesine kadar çıktı.

Kısa Vadede Zam Yok Ama Baharda Olabilir!

Genel olarak elektrik fiyatlarındaki artışa neden olarak soğuk havalar gösteriliyor. Soğuk havalar nedeniyle doğalgaz ile elektrik üretimi yapan santrallere doğalgaz verilmemeye başlandı. Zira İran’dan gelen doğalgaz miktarının hatrı sayılır oranda düşmesi sonucunda doğalgaz hane tüketimlerine ancak yetecek seviyede.

Doğalgaz ile üretim yapan elektrik santrallerine doğalgaz verilememesi sonucunda bahse konu santrallerin yüzde 90’ının üretimi durdu. Elektrik üretiminin durması sonucunda da piyasaya sunulan elektrik arzında azalma yaşandı. Yaşanan azalma fiyat artışı olarak yansıdı.

Ülkemizin bu yıl kış saati uygulamasına geçmemesi de elektrik fiyatlarında artışa neden olan bir diğer etken. Zira geçtiğimiz yıllara kıyasla Kasım ve Aralık aylarında iç piyasada talep edilen ve tüketilen elektrik miktarında rekor seviyede artışlar gözlemlendi.

Tüm bu gelişmelerin ardından elektriğe zam yapılması kaçınılmaz gibi görünürken; Enerji Ticareti Derneği Başkan Vekili Karahan, spot piyasada elektrik fiyatlarının artmasının 1 Ocak’ta elektrik fiyatlarına zam yapılacağı anlamına gelmediğini söyledi. Uzmanlara göre bu dönemdeki elektrik fiyatlarındaki artış tüketiciye elektrik zammı olarak Nisan 2017 – Haziran 2017 döneminde yansıyacak. Yani orta vadede zam kaçınılmaz gibi görünse de, en azından kışın elektriğe zam yapılmayacak gibi görünüyor.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.