Ana SayfaEkonomiDoğal Soğuk Hava Deposu: Mağara

Doğal Soğuk Hava Deposu: Mağara

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Afyonkarahisar Sandıklı’ya bağlı Akin köyündeki patates üreticileri ülkemizde yaz kış tüketimi oldukça yoğun olan patatesi soğuk hava depoları yerine mağaralarda saklıyor. Mağara içerisindeki sıcaklığın yaz kış fark etmeksizin 7 – 8 derece arsında olması patateslerin Ekim ayından Mayıs ayına kadar muhafaza edilmesini sağlıyor. Köyde bulunan 3 mağara uzun yıllardır üreticilerin soğuk hava deposu yerine tercih ettikleri saklama deposu olarak kullanılıyor, mağaralar 3 bin ton ürün saklama kapasitesi ile üreticilerin soğuk hava maliyetini de ortadan kaldırıyor. Türkiye’nin pek çok yerine ürün sevkiyatı yapılan köyden en çok sevkiyat, İstanbul, Ankara ve Antalya şehirlerine yapılıyor. Köyde gerçekleştirilen patates üretimi ile Türkiye’nin patates ihtiyacının yüzde 20’si karşılanıyor. Mağaralara patates depolama aşamasında günde 50 – 60 kişinin çalıştığı köyde hasat dönüm kilosu 20 kuruşa satılan patates şu an 1,20 liradan satılıyor.

Mağaraların Ürün Kapasitesi

Akin Köyü Muhtarı Yusuf Can, köydeki patates üretimi hakkında bilgi verirken, ‘’ Bu mağaralarda depoladığımız patateslerden Türkiye’nin bütün pazarlarına sevkiyat gerçekleştiriyoruz. Köyümüzde 3 tane doğal soğuk hava deposu olarak kullandığımız mağara var. Her bir deponun ürün saklama kapasitesi 3 bin ton civarında, sezonda yaklaşık 9 – 10 bin ton patatesi bu mağaralarda depoluyoruz. Yaz kış fark etmeden mağaralardaki sıcaklık 8 derece oluyor’’ dedi.

Bölge Halkı İstihdam Ediliyor

Akin Köyü Muhtarı Yusuf Can konuşmasının devamında, mağaralarda depolanan patateslerin 3 aşamadan geçtiğini, birinci ve ikinci sınıf diye ayrıldığını söyledi. Depolama ve sevkiyat işlemlerinde günlük 50 – 60 kişinin çalıştığını söyleyen köy muhtarı böylelikle işçilerin istihdam edildiğini ve günlük 45 lira kazanarak aile ekonomilerine katkıda bulunduklarını söyledi.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.