Ana SayfaEkonomiÇakma Ürün Satan da Alan da Hapis Yatacak: Markalar Yasadan Memnun!

Çakma Ürün Satan da Alan da Hapis Yatacak: Markalar Yasadan Memnun!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Geçtiğimiz hafta Cuma günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden ticareti yakından ilgilendiren çok önemli bir yasa çıktı. Sınai Mülkiyet Tasarısı olarak meclis gündemine gelen tasarı, mecliste ender görülen bir şekilde oy birliği sağlanarak yasalaştı.

Sınai Mülkiyet Yasası kapsamında; “çakma” ürünleri üreten, satan, depolayan gibi;  bu ürünlerin nakliyatını gerçekleştirenler de hapis yatacak. Yasa da getirilen yükümlülük bununla da kalmıyor. Çakma ürün satın alan tüketiciler de yasa kapsamında hapis cezası ile cezalandırılacak.

3 Yıla Kadar Hapis Cezası Var!

Sınai Mülkiyet Yasası uyarınca artık markalı ürünlerin üzerinden marka koruması ibaresini sökenlere de ceza uygulanacak. Bahse konu ürünlerle ilgili her türlü üretimi, dağıtımı ve ticareti yapanlara yasa kapsamında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Yasada belirtilen yaptırım bununla da kalmıyor. Bununla birlikte bu kişilere 20 bin Türk Lirası para cezası da tatbik edilebilecek.

Meclisten geçen ve yasalaşan kanunun en çok küçük esnafı ve dar gelirli vatandaşı üzeceği belirtilirken, markalar yasadan memnun. Tasarımından logosuna, reklamından çizimine kadar her aşamasına  ayrı emek verdikleri ürünlerinin taklit edilmesinden bıktıklarını belirten ünlü markalar yasanın geç kalınmış bir adım olduğunu ifade ediyorlar.

Bin bir zahmet ve yoğun emekle, yüksek maliyetlere katlanarak ürettikleri ürünlerin taklit edilmesinin direkt hırsızlık kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirten ünlü markaların temsilcileri, işin içerisinde bir de emek hırsızlığının olduğuna vurgu yapıyorlar.

Yasanın çıkmasının söz konusu ticareti yapanlar için caydırıcı bir adım olduğunu belirten ünlü markaların yöneticileri, bununla birlikte uygulamada tereddüt gösterilmemesi gerektiğini ifade ediyorlar. Yasanın çıkmasıyla sorunun hallolmayacağını ve yasada belirtilen amir hükümlerin kararlılıkla uygulanması gerektiğinin altını çizen ünlü markaların yöneticileri, sürecin takipçisi olacaklarını vurguluyorlar. 

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.