Ana SayfaEkonomiÇipli Kimlik Kartları Yolda

Çipli Kimlik Kartları Yolda

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre 2 Ocak’tan itibaren pilot bölge dışındaki illerden de çipli kimlik kartı başvuruları yapılabilecek. Pilot bölge olarak seçilen, Kırıkkale, Artvin, Erzurum, Trabzon, Adıyaman, Burdur, Rize, Erzincan, Uşak, Aksaray illerinden sonra diğer illerden de yapılacak başvurular ile  3 – 4 yıl içerisinde vatandaşların çipli kimlik kartlarına geçmiş olması planlanıyor.

Çipli kimlik kartları ilk kez 14 Mart 2016 tarihinde pilot il olarak seçilen Kırıkkale’de kullanılmaya başlanmıştı. 11 ilde uygulanan çipli kimlik kartı uygulaması ile şimdiye kadar 260 bin kişiye kimlik kartı verildi.

Başvuru İşlemleri

Çipli kimlik kartı kullanımına geçmek için nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunulması gerekiyor. Başvuru işlemleri için başvuru sahibinin T.C. Kimlik Numarası sorgulanıp kimlik bilgileri en son aldığı nüfus cüzdanı ya da kimlik kartı bilgileri kontrol edilecek.

Çipli Kimlik İçin Gereken Belgeler

Çipli kimlik kartına geçiş için gerekli belgeler;

  • Başvuru işlemi için; nüfus cüzdanı, pasaport, askeri kimlik kartı, memur cüzdanı, sürücü belgesi, basın kartı gibi kimlik belgesi ile 6 ay içerisinde çekilmiş ICAO standartlarına uyumlu biyometrik bir adet fotoğraf.
  • Başvuru esnasında; kişilerin biyometrik parmak damar izi, parmak izi, el ayası damar izi hem sağ hem sol elden alınacak. Eğer biyometrik verisi alınamazsa sisteme bunu nedeni hakkında bilgi girilecek.
  • 15 yaşından büyükler başvuruyu kendisi yapabilecek.
  • 15 yaşın altındaki çocukların kimliklerinde fotoğraf bulunmayacak.
  • Çipli kimlik başvurusunda bulunan kişinin talebi olduğu taktirde her yaş için fotoğraf basılabilecek.

Başvuru Alternatifleri

Çipli kimlik kartı başvuruları ‘’Alo 199’’ çağrı merkezinden randevu alarak, ‘’https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr’’ internet sitesinden randevu alarak nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere giderek başvuru yapılabilecek. Nüfus müdürlüğüne gidemeyecek vatandaşların başvuru yapabilmeleri için ‘’Gezici Kayıt Terminalleri’’ sistemin işleyişini devam ettirecek.

Çipli Kimlik Ücretleri Ne Kadar Olacak?

2017 yılı kimlik kartı bedelleri açıklandı. Kanun bildirimi süresi dışında doğum nedeni ile düzenlenen kimlikler için 16 lira, değiştirme nedeni ile düzenlenen kimlik için 16 lira, kayıp için düzenlenen kimlik için ise 32 lira talep edilecek.

Çipli Kimlik Kartının Kolaylığı

Çipli kimlik kartının kullanılması ile vatandaşlar, kamu hizmetlerine elektronik ortamda güvenli bir şekilde erişim sağlayacak, kamu ve özel teşebbüs hizmetlerinden daha hızlı şekilde faydalanacak. Yeni uygulama ile kullanılacak kimlik kartları 10 yıl boyunca geçerli olacak.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.