Ana SayfaEkonomiÜlkemizin İhracatı Düştü Bursa’nın İhracatı Arttı!

Ülkemizin İhracatı Düştü Bursa’nın İhracatı Arttı!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

2017 yılının ilk günlerinden itibaren 2016 yılına dair ekonomik veriler ve istatistiki rakamlar hızla gelmeye devam ediyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre ülkemizin ihracat rakamları 2016 yılında kısmi bir gerileme kaydetti. Bursa geçtiğimiz yıl ihracatta yüzde 11’in üzerinde ilerleme kaydetse de bu durum ülke genelindeki ihracat rakamlarını artıya çıkarmaya yetmedi.

Bursa’dan Avrupa Birliği’ne Otomotiv Satışı İhracatı Sırtladı

Büyük otomotiv markalarının Bursa’da kurulu olan fabrikalarında yapılan üretimler genellikle ihracat ağırlıklı gerçekleştiriliyor. Otomotiv firmalarının ihracatının kahir ekseriyeti de Avrupa Birliği’ne gerçekleştiğinden, Bursa’nın ihracatı geçtiğimiz yıl hatrı sayılır düzeyde artış gösterdi.

Bursa, otomotiv sektöründe 2015 yılına nazaran 2016 yılında ihracatını yüzde 20 dolayında artırdı. Bununla birlikte cam, çimento, toprak ve seramik gibi sektörlerin de ihracatı yüzde 20 seviyesinde ilerleme kaydetti. Kuru meyve ihracatında yüzde 32’ye yakın, yaş meyve ihracatında ise yüzde 25’e yakın ihracatını artıran kent; çelik ihracatında da yüzde 7 civarında bir gelişme yaşadı.

Bursa’da ihracatı ilerleme kaydeden sektörler bu şekilde sıralanırken, adeta şehirler özdeşleşmiş konumda olan tekstil ürünlerinin ihracatında ise gerileme yaşandı. Bursa’da 2015 yılında hazır giyim ve konfeksiyon ürünlerinin ihracatı 1 milyar dolar barajını aşmıştı. Bu rakam 2016 yılında yüzde 6 dolayında gerileme yaşadı. Bu gerileme neticesinde konfeksiyon ve tekstil ürünlerinin ihracatı 946 milyon dolar seviyesine indi.

Bununla birlikte kimyevi maddeler ihracatında yüzde 12, makine ve akşamların ihracatın da ise yüzde 3 dolayında kayıp yaşandı. Bu kayıplara rağmen, parasal değeri yüksek olan otomotiv sektöründeki ihracatın yüksek oranlı artışı ihracat rakamlarını adeta sırtladı. Bu sayede Bursa, 2016 yılında ihracat rakamlarını bir önceki yıla göre yüzde 11 dolayında ilerletmiş oldu.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.