Ana SayfaEkonomiBAYÇİKOOP Başkanı Ersoy Sümerkan: Çiçeğin Başkenti Olduk

BAYÇİKOOP Başkanı Ersoy Sümerkan: Çiçeğin Başkenti Olduk

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

İzmir’in Bayındır ilçesinde yerli halkın 1990’lı yıllarda evlerinin bahçelerinde yetirilen fesleğen ile başardıkları çiçek yetiştiriciliği, bugün ilçeye yaklaşık olarak 300 milyon liralık katma değer üreten bir sektöre dönüştü.

Yurtiçi ve Yurtdışı Ürün Sevkiyatı Yapıyoruz

Yaklaşık 20 yıl önce yerli girişimcilerin evlerinin bahçelerinde fesleğen yetiştirerek başladıkları yolculuk, zaman içerisinde yetiştirilen fesleğen ve süs bitkilerinin pazarlanması ile süs bitkileri üreticiliği sektörünün oluşmasına neden oldu. Günümüzde Bayındır’da açık alanda ve seralarda 600 üretim merkezi bulunuyor ve 1000’den fazla süs bitkisi türü ile Türkiye’deki ihtiyaç karşılandığı gibi yurt dışına ürün de gönderiliyor.

Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (BAYÇİKOOP) Başkanı Ersoy Sümerkan yaptığı açıklamada, ‘’ İlçede süs bitkileri üreticiliği 1990’lı yılların sonunda hareketlenmeye başladı.2000 yılında ise 17 üreticinin gücünün kooperatif çatısında birleştirilmesine karar verildi. Bu sektör her geçen gün büyüyor, şu an 400 üyeye ulaştık. Seralarda ve açık alanlarda 50 milyon adet mevsimlik çiçek ve yer örtücü bitki ile 20 milyon çalı üretiliyor. Türkiye’nin hemen her yerine çiçek gönderiyoruz. Gürcistan, Irak, Azerbaycan ve Irak gibi ülkelere ise aracı şirketler kanalı ile ihracat yapıyoruz’ ’dedi.

Yola Fesleğen İle Çıktık, Çiçeğin Başkenti Olduk

BAYÇİKOOP Başkanı Ersoy Sümerkan açıklamasının devamında, ‘’Bayındır’da çiçekçiliğin doğuşu fesleğen ile oldu. Yöre halkı önceleri geleneksel yolla fesleğen üretiyordu, sonraları yavaş yavaş süs bitkilerine geçiş yapıldı. İlk yıllara göre tabi büyük gelişme yaşandı. Önceleri fesleğeni dikecek torba bulamadıkları için bağ yaparak satıyorlarmış şimdi torba, saksı gibi üretim ve satış esnasında gerekli tüm ekipman sağlanıyor. Şu anda dış mekân süs bitkileri üretimi 1000’i geçmiş durumda. İthal tohumlarla dünya kalite ve standartlarında üretim yaparak Türkiye’nin çiçek ihtiyacının yüzde 90’ını karşılıyoruz. Artık ‘’çiçeğin başkenti’’ diye anılıyoruz ve bu ismi almamıza sebep olanlar Bayındır’daki kadınlar. Seralar kadınlar için çok büyük istihdam alanı oluşturuyor. Seralarda 5 bin kişi çalışıyorsa 4 bini kadındır. Burayı marka yapan kadınlarımız’ ’dedi.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.