Ana SayfaBankacılıkBig Mac Endeksi Nedir?

Big Mac Endeksi Nedir?

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Big Mac Endeksi

Ekonomik değerlendirmeler çeşitli varsayım ve yöntemler kullanılarak da yapılıyor. Ekonomik değerlendirmelerde analistlerin kullandığı yöntemler arasında satın alma gücü paritesi de yer alıyor. Satın alma gücü paritesi üzerine yapılan çeşitli çalışmalar bulunuyor. Satın gücü paritesi çalışmaları arasında The Economist’in Big Mac endeksi de yer alıyor.

Big Mac endeksi The Ekonomist tarafından 1986 yılında itibaren yayınlanan bir çalışma olma özelliği taşıyor. Big Mac endeksini ülkeler arası satın alma gücü paritesine göre döviz kuru değerlerini ölçmeye yönelik bir çalışma olarak tanımlamak mümkündür.

Satın alma gücü paritesi hesaplanırken McDonald’sın ünlü hamburgeri Big Mac kullanılıyor. Ürünün Big Mac seçilme nedeni ise fast food ürünlerinin tüm dünyada aynı standartlarda olması ve aynı maliyet ile üretilebiliyor olmasıdır. Ülkeler arasında pek farklılık göstermeyen Big Mac ürününün farklı ülkelerdeki tüketicilere maliyeti karşılaştırılıyor.

Big Mac endeksi ülkeler arasındaki fiyat farklarını gidermek için farklı para birimlerinin eşitlenmesi olan satın alma gücü paritesi teorisine dayanmaktadır. Ayrıca Big Mac endeksi hesaplanırken ABD Big Mac fiyatları baz alınmaktadır ve ABD Big Mac fiyatı sıfır noktası sayılmaktadır.

Big Mac Endeksi Nasıl Hesaplanır?

Big Mac endeksi hesaplanırken bir ülkenin Bic Mac fiyatı ile ABD Big Mac fiyatı oranlanıyor. Örneğin ABD Big Mac fiyatı 5,04$ Türkiye Big Mac fiyatı ise 10,75 TL’dir. Bu durumda satın alma gücü paritesi 10,75/5,04=2,13’dür. Yani ABD’de 1 Dolar ile alınabilecek bir mal Türkiye’de 2,13 TL’ye alınabiliyor. Dolayısıyla Dolar/TL kurunun 2,13 olması gerekiyor.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.