Ana SayfaEkonomi2017 Türk Müteahhitler İçin Zorlu Geçecek

2017 Türk Müteahhitler İçin Zorlu Geçecek

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

2016 yılında Türkiye ekonomisinin zorlu süreçlerden geçmesi sonucunda üçüncü çeyrekte sadece inşaat sektöründe reel bir büyüme görülmesine rağmen Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) tarafından yapılan açıklamaya göre yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde geçtiğimiz 10 yıl içerisinde kazanılan hızlı büyüme 2016 yılında kaybedildi ve yurtdışında müteahhitlik hizmeti verenler için zorlu bir süreç yaşandı. Yaşanan bu gelişmelerden sonra TMB, Varlık Fonu’nun yeni dönem için olumlu bir süreç yaşanmasına sebep olabileceği söyleniyor.

2016 yılının ilk aylarında yeni yıla hızlı bir giriş yapan inşaat sektörü olumlu bir toparlanma yaşadı ancak ilk 9 aylık süreçte sadece yüzde 7,4 oranında büyüme kaydedebildi. Yurtiçi inşaat sektöründe yaşanan bu gelişme maalesef yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde yaşanmadı.

Hızlı Büyüme İvmesi Kaybedildi

2016 yılında yurtiçi inşaat sektöründe yaşanan yüzde 7,4 oranındaki büyümeye rağmen, ana pazarlardaki gelişmelerden ve genel konjonktürden çok fazla etkilenen yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde son 10 yılda kazanılan hızlı büyüme ivmesi kaybedildi. Geçtiğim 5 yıllık zaman dilimi içerisinde yurtdışında müteahhitlik hizmeti veren Türk müteahhitlerin proje tutarı 25 – 30 milyar dolar civarındayken 2016 yılında bu rakam 10,1 milyar dolara kadar geriledi.

Varlık Fonu Olumlu Olabilir

2017 İnşaat Sektörü Analizinde dikkat çekilen konulardan biri ise Varlık Fonu oldu. Olumlu bir hikâye yaratma potansiyeline sahip olduğu belirtilen Varlık Fonu’nun, şeffaf, etkin ve sürdürülebilir olması durumunda ekonominin olumlu etkilenmesi ve inşaat sektörünün desteklenmesinde memnuniyet yaratacak etkileri olabileceği belirtildi.

Analize göre yaşanan tüm negatif durumların geride kalması ile Türkiye ekonomisi adına ikinci yarıdan umutlu olunduğu ve ivmenin yeniden kazanılabileceği belirtildi.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.