Çin yönetimi 2020 yılına kadar işsizlikle ve yoksullukla mücadele programını planladı. Buna göre Çin önümüzdeki 3 yıl içerisinde 50 milyon kadar kişiye iş imkanı yaratmayı hedefledi. Böylelikle ülke genelindeki işsizlik oranlarını % 5’in altına indirmeyi planlayan Pekin yönetimi, on milyon kadar vatandaşını da yoksulluk sınırından kurtaracak.
Çin Devlet Konseyi tarafından alınan kararlar doğrultusunda 13. beş yıllık kalkınma planı hayata geçirilecek.
Önümüzdeki 3 yıl içerisinde on milyondan fazla Çin vatandaşını yoksulluk sınırının üzerine çıkarmayı hedefleyen yönetim, fakülte mezunlarını ve göçmenleri istihdam etmeye öncelik verecek.
Çin Devlet Konseyi hazırladığı raporda istihdam konusunun önemine değindi. Daha kalıcı istihdam ve ekonomik büyüme için gerekli desteklerin verileceğini bildiren rapora göre, gelişen sektörlere ve girişim yapma niyetinde olanlara bazı teşviklerin verileceği kaydedildi.
Çin yönetimi tarafından sağlanacak teşviklerin yanında bazı sektörlere yönelik mesleki eğitimlerde yine Pekin yönetimince karşılanacak. Bu kapsamda düzenlenecek mesleki eğitim kurslarına özellikle yoksulluk sınırında yaşayan hane halkının aktif iş güçleri, üniversite mezunu olanlar haricindekiler katılabilecek. Mesleki eğitim kurslarından göçmenler ve emeklilerde yararlanabilecek.
Çin yönetimi tarafından alınan istihdam kararlarıyla 2016 yılında Çin’de 13 milyon kişi yeni istihdama kavuşmuştu. Bu imkanlar sayesinde ülkede 2016 yılındaki işsizlik % 4,02 oranına gerilemişti.
Bu yıl 13. beş yıllık kalkınma planı uygulamaya konarken, bir önceki kalkınma planı kapsamında 52 milyondan fazla kişi istihdam edilmişti.