Yabancı uyruklu kişilerin ya da şüpheli şahısların ellerindeki cihazları elden çıkarmak için gittikleri ikinci el bilgisayar, tablet telefon gibi elektronik cihazların alındığı yerlerde şahısların kimlik bilgileri alınmadan işlem yapılmayacak. Şanlıurfa’da başlayan uygulama ile kötü niyetli kişilerin yaptığı işlemlerin önüne geçilmeye çalışılacak.
Kanunda Yeri Var
Şanlıurfa Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamaya göre ikinci el elektronik cihaz alım satım işlemleri gerçekleştiren ve hat tahsis işlemleri gerçekleştiren iş yerleri zaman zaman yabancı uyruklu ya da şüpheli şahısların iletişim işlemleri konusunda sahte isim ve kimlik kullanarak hat tahsisi yapabiliyorlar. Valilik bunun önüne geçmek için Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 56. Maddesinin 3. Fıkrasında bulunan ‘’ abonelik için gerekli kimlik belgeleri örneği temin edilmeden işletmeci ya da adına iş yapan çalışan tarafından abone kaydı gerçekleştiremez’’ hükmü uyarınca bu işlemi yapan kişilerin önüne geçmeyi hedefliyor.
Alım satım Esnasında Form Doldurulacak
Valilikten yapılan açıklamada, ikinci el elektronik cihaz alım satım işlemleri gerçekleştirilmesi esnasında alıcı satıcı kimlik bilgileri alınmadan işlemlerin yapılmasının bir suç olduğu ve ilgili maddeye istinaden cezai uygulaması olduğu belirtildi. Açıklamada, ikinci el cihaz alım satım işlemleri sırasında alıcı ve satıcının kimlik bilgileri alınmadan herhangi bir işlem yapılmaması gerektiği, bilgilerin alınıp İl emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ile paylaşılması gerektiği, satış yapılan kişiler ait bir form doldurtulması gerektiği ve bu formaların bir yıl süre ile saklanması gerektiği belirtildi.
Valilikten yapılan açıklamaya göre, bahse konu olan iş yerleri belirtile kurallara uymadığı taktirde ilgili madde gereği belirtilen idari para cezasını ödemek zorunda kalacak.