Ana SayfaEkonomiDomateste Yeni Pazar! Hedef Belarus ve Ukrayna

Domateste Yeni Pazar! Hedef Belarus ve Ukrayna

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Rusya Yaptırımı Belarus ve Ukrayna’ya İhracatı Arttırdı

Belarus ve Ukrayna domates ihracatına yeni bir kapı araladı. Ekonomik yaptırımlardan etkilenen Rusya’ya gönderilecek olan domateslerin Belarus ve Ukrayna’ya gönderileceği öğrenildi.

Geçen yılın başından bu güne Türkiye’ye yönelik bazı ekonomik yaptırımlar uygulayan Rusya, taze sebze ihracatını olumsuz yönde etkiledi. Rusya Türkiye’den ithal ettiği birçok sebze ve meyve ürününe kısıtlama getirdi. Bu gelişmeler ardından Türkiye domates için yeni pazar arayışına girdi.

Tüm gelişmeler yaşanırken, Türkiye 1 yıllık süreçte taze sebze ihracatında farklı pazarlarda ihracatını arttırdı. Sebze ihracatında artış gözlemlenen ülkelerin başında Belarus ve Ukrayna’nın olduğu görüldü.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından kayır altına alınan verilerde bu durumu gözler önüne serdi. 2015 yılında Rusya’ya gönderilen Türk domatesinin tutarı 258,8 milyon dolar olarak kayır edilirken, 2016 yılında bu tutara ulaşılamadı. Bunun yanında Belarus’a ihraç edilen domates miktarı ise bir yılda beş misline ulaştı. Bir yıl içerisinde Belarus’a ihraç edilen domatesten 42,2 milyon dolar kazanç elde edildi. Öncesindeki tutar ise 7,9 milyon dolar civarında hayata geçmişti.

Belarus’a geçen yıl gönderilen üzüm miktarında ve tutarında da artış kaydedildi. 2015 ile 2016 yılları karşılaştırıldığında artışın yüzde 363,5 seviyesinde olduğu görüldü. Üzümden elde edilen gelir ise 25,6 milyon dolar seviyesinde oldu. Belarus’a ihraç edilen salatalık miktarı yüzde 64 oranında arttı.

Ukrayna’da ihracatta önemli bir partner olarak kayda geçti. Söz konusu ülkeyle domates ihracatı iki katına çıktı. Geçen dönemde 8,3 milyon dolarlık domates ihracat geliri 17 milyon dolar seviyesinde kayda alındı. Ülkeyle yapılan üzüm ihracatı ise 11 milyon dolarlık gelirin kapısını açtı. 

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.