Ana SayfaEkonomiFındık Patozuna TSE Standardı!

Fındık Patozuna TSE Standardı!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Fındık patozlarının TSE standartlarına uygun hale getirileceğini söyleyen Ordu Ticaret ve Sanayi Odası’nın (OTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Servet Şahin, OTSO’nun Avrupa Birliği (AB) destekli yürüttüğü Aflotoksinsiz Fındık Projesi kapsamında böyle bir çalışma başlatıldığını belirtti.2011 ila 2012 yıllarında Türk fındığının küflenme ve neme bağlı aflatoksin yüzünden gümrük kapılarından döndüğünü ihracat oranlarının çok düştüğünü hatırlatan Şahin, ihracata engel olan aflatoksinin nedenleri arasında fındığın depolanma şartları ve toplama yönteminin olduğunu bu yüzde patozlara TSE şartının getirilmesinin çok önemli olduğunu söyledi. 5 yıl önce hazırlanan Aflatoksinsiz Fındık Projesi kapsamında Ordu Üniversitesi’ndeki teknik ekiplerin patozları incelemeye aldığını belirten Şahin, yapılan detaylı incelemeler sonucunda patozların fındığa zarar verdiğinin açığa çıktığını, bu yüzden proje kapsamında patozlarında değiştirilmesini gerektiğinin fark edildiğini söyledi.

Aflatoksin İhracata Engel

Yapılan araştırmalar sonucunda patozlama esnasında ince kabuklu bölge fındığının makinenin iç duvarlarına çarparak kırılma ve çatlaması sonucu, rutubetli bölge şartları dolayısı ile nemlendiğini ve küflendiğini belirten Şahin, küflenen ve nemlenen fındığın aflatoksine maruz kaldığı için ihracatının gerçekleştirilemediğini söyledi.

TSE Standartlı Olacak

AB destekli proje çalışmalarının artık son aşamalarına gelindiğini ve projenin TSE’ye takdim edildiğini belirten Şahin, TSE’nin bu konudaki çalışmalarını sürdürdüğünü, bundan sonraki patozların standartta uygun hale getirileceğini ve bölge çiftçisinin hizmetine sunulacağını söyledi.

İhracata Olumlu Yansıyacak

Yapılan bu çalışmalar sonucunda ülkenin döviz kaybına uğramasına neden olan aflatoksin sorununu önüne geçileceğini ve fındık fiyatların düşmesine de engel olunacağını belirten Şahin, yapılan çalışmanın hem üretici hem tüketici hem de ekonomi için çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Kariyer Yolculuğu: Denizbank Kariyer ve Kariyer Planlaması!

Denizbank Kariyer basamaklarına adım atmanın bir diğer yolu ise staj programlarına katılmaktadır. Staj sonrasında adayların mezun olmaları halinde banka tarafından iş fırsatları doğar.